Afbeeldingen optimaliseren voor SEO

Afbeeldingen optimaliseren voor seo

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO 10 tips!

Het gebruiken van afbeeldingen maakt je website aantrekkelijk en interessant. Maar aan de andere kant kunnen afbeeldingen ervoor zorgen dat je website traag laadt en dat vinden jouw bezoekers maar doorgaans niet leuk.

Voor je het weet haken ze af en maken ze een “bounce” naar een andere website die wel snel laadt. De zoekmachines hebben dat ook door en het blijkt dat websites die te traag laden worden afgestraft door lager in de zoekresultaten te verschijnen. Verder kunnen de zoekmachines ook geen afbeeldingen ‘lezen’ , daar moet je de zoekmachines een beetje helpen.

Daarom ga ik je nu uitleggen hoe je je afbeeldingen kunt optimaliseren zodat je hoger scoort in de ranking en dus meer bezoekers trekt en meer omzet kunt maken.

1. Beperk de grootte van je afbeelding

Zoekmachines weten dat bezoekers ongeduldig zijn en wanneer jouw website niet binnen 3 seconden geladen kan worden, klikken ze door naar de concurrent. Hoge bounce-rates in combinatie met langzaam laden is dè manier om ergens onderaan in de zoekresultaten te belanden. Zorg er daarom voor dat de bestanden die je uploadt niet te zwaar zijn. Dus let op het beschikbare aantal pixels en mb’s. Gebruik Photoshop of een andere tool om je afbeeldingen te verkleinen. Op het internet zijn genoeg gratis tools te vinden.

2. Optimaliseer de naam van je bestand

Je helpt de zoekmachines te begrijpen waar jouw website overgaat wanneer je een logische naam geeft aan de afbeeldingsbestanden.

Het is dus niet goed om als naam /afbeeldingen/pic54a.jpg te gebruiken.

Beter is: /afbeeldingen/foto-van-kind-op-fiets.jpg.

Let op: Probeer je keyword in ieder geval in de naam van één van je afbeeldingen te stoppen zodat het natuurlijk oogt. Overdrijf niet, want dan riskeer je een penalty van Google.

3. Gebruikt ALT tags om je afbeelding te beschrijven

Behalve een juiste naam, kan het ook helpen om ALT tags te gebruiken om je afbeelding toe te lichten aan de zoekmachines. Overdrijf hier ook niet mee.

<img src=”alt=foto van een kind op een rode fiets”>

Let op: De ALT tags zijn ook belangrijk voor blinden en slechtzienden. Er is speciale software die gebruik maakt van deze tags om blinden te vertellen wat er op de plaatjes te zien is.

4. Voeg een sitemap toe voor de afbeeldingen

Google vindt het zeer belangrijk wanneer je gebruik maakt van een sitemap zodat de zoekmachine beter in staat is elk plaatje op jouw website te vinden en te indexeren.  Maar eigenlijk vind ik dat minder zinvol, tenzij je echt heel veel afbeeldingen gebruikt.

Een aantal gratis sitemap tools:

Let op: Wanneer je wel een sitemap maakt voor je afbeeldingen, zorg er dan voor dat je ze toevoegt aan de Webmaster Tools.

5. Gebruik bijschriften

Natuurlijk weet je wat een bijschrift is. Een onder- of bijschrijft bestaat al langer dan dat er internet is. Een bijschrijft is een ondersteunend zinnetje bij een plaatje. In één of twee zinnen vertelt het duidelijk wat er op het plaatje gebeurt. Niet alleen bezoekers lezen het onderschrift, ook de zoekmachines. Onderschriften zijn daarom erg belangrijk. Bezoekers scannen in een paar seconden je pagina, een foto met duidelijk onderschrift kan precies het verschil maken.

Afbeeldingen optimaliseren voor seo
Bezoekers scannen in een paar seconden je pagina, een foto met duidelijk onderschrift kan precies het verschil maken.

6. Gebruik gecomprimeerde afbeeldingstypes

De 6e tip voor afbeeldingen optimaliseren voor SEO. Wanneer je afbeeldingen upload, zorg ervoor dat je uitsluitend GIF, PNG of JPG bestanden gebruikt. Dit zijn gecomprimeerde bestanden en nemen veel minder ruimte in dan het origineel.

7. Wissel van host voor je afbeeldingen

Wanneer je heel veel afbeeldingen hebt of afbeeldingen hebt die enorm zijn, dan kun je overwegen om deze bij een aparte host onder te brengen. Dit kan vooral een voordeel zijn wanneer je een langzame server hebt of wanneer je werkt in een gedeelde omgeving. Dit zijn een aantal gratis hosting sites voor afbeeldingen:

8. Verberg afbeeldingen op mobiele toepassingen

Denk goed na over het gebruik van afbeeldingen op mobiele toepassingen. Misschien zijn niet alle afbeeldingen noodzakelijk. Laat ze dan ook niet zien op de mobiele versie van je pagina. Vergeet niet dat pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor mobiele toepassingen, hoger eindigen in de zoek resultaten.

9. Hergebruik bronnen van afbeeldingen

Deze fout zie ik best vaak. Maar waarom zou je een zelfde afbeelding twee keer uploaden? Eén keer is genoeg en hergebruik de broncode vervolgens. Je gebruikers zullen er je dankbaar voor zijn, want het komt de snelheid ten goede.

10. Gebruik streepjes in plaats van underscores ( _ )

Hier zit geen logica achter, maar Google prefereert een liggend streepje boven een underscore wanneer je afzonderlijke woorden van elkaar wilt scheiden in de bestandsnaam. Het heeft te maken met hoe hun algoritme oorspronkelijk is geschreven. Uiteraard kun je ook de streepjes weg laten, want ze zijn overbodig.

Conclusie

Onthoud: 2,4 seconden, meer heb je niet. Wanneer de pagina niet binnen die drie seconden verschijnt dan, poef! Weg is je bezoeker. Misschien denk je dat deze manier van foto’s plaatsen veel meer werk is dan je gewend bent. Maar je zult merken dat wanneer je er een gewoonte maakt, afbeeldingen optimaliseren voor SEO nauwelijks meer tijd kost.

Photo by picjumbo from Pexels

Hoger in Google met zoekmachine optimalisatie van Webcare4all
Online marketing Webcare4all
google ads campagne webcare4all 970x250
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h