Wat zijn in 2022 de beste tijdstippen om te posten op social media?

De beste tijd om te posten op social media

Wat zijn in 2022 de beste tijdstippen om te posten op social media?

Een recent onderzoek onder tienduizenden social media accounts heeft nieuwe inzichten opgeleverd over het beste tijdstip waarop je berichten kan plaatsen op social media.

Het is namelijk zo dat dat die tijdstippen telkens veranderen, omdat overal ter wereld mensen zich continu aanpassen wanneer hun dagelijkse routines veranderen. Een heel simpel voorbeeld daarvan is dat er ineens veel mensen thuis werken.

Wellicht is het daarom nodig om eens kritisch te kijken naar de tijdstippen waarop je gewend was berichten te plaatsen. Het kan maar zo zijn dat je er flink naast zit.

Nieuwe trends voor beste tijdstip

Sprout Social analyseerde talloze data en plaatste onlangs een update over dit onderwerp, met de aantekening dat mensen vooraf zelf aangeven dat ze flink meer zijn gebruik maken van social media.

Maar liefst 71% gaf aan dat ze meer gebruik maakten van social media dan in voorgaande jaren. Dat betekent uiteraard dat bedrijven en online marketeers hun doelgroep moeten zien te bereiken daar waar ze zich bevinden.

Social Media onderzoek

De inzichten uit het onderzoek komen voort uit de analyse van de gegevens van 30.000 klanten van Sprout Social van de afgelopen jaren.

Eerst werd gekeken naar de meest en minst bekeken berichten en vervolgens uitgesplitst naar platform.

Uiteraard heeft ieder onderzoek zijn beperkingen, zo ook deze. Want met alleen het juiste tijdstip ben je er natuurlijk nog niet. Om succesvol te zijn met je berichtgeving op social media zijn ook andere factoren van invloed.

Maar met die beperkingen in je achterhoofd, kunnen onderstaande uitkomsten misschien wel een nuttig uitgangspunt zijn bij testen wat het beste tijdstip is om je toekomstige berichten te plaatsen.

Let er wel even op dat de gegevens afkomstig zijn van verschillende soorten producten/ bedrijven. De genoemde aantallen betreffen het totaal aan betrokkenheid reacties dat een bepaald merk in dat uur ontving.

Dan wordt het nu tijd om te gaan kijken naar het beste tijdstip om berichten te plaatsen op social media! We beperken ons tot de meest belangrijke social media kanalen. Kanalen zoals TikTok, Snapchat worden ook steeds interessanter voor bepaalde bedrijven maar tot nu toe zijn dit de vier grootste spelers: Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.

posten op social media

Beste tijdstip voor posten op social media – algemeen

Berichten worden het best bekeken door de weeks en dan in de ochtend. Het gaat om dinsdag tot en met donderdag, tussen 09:00 en 10:00 uur.

Beste tijdstip voor posten op Facebook

Het beste tijdstip is verschoven van halverwege de ochtend naar vroeg in de ochtend. En met vroeg bedoelen we dan ook vroeg: van maandag tot vrijdag is 3 uur ‘s nachts het beste moment. Ook is er een lichte opleving rond 10.00 ‘s avonds en in de middag middags. Slechtste tijdstip is zaterdag!

Het lijkt er op dat Facebook dus vooral gebruikt wordt voor nachtbrakers en uitslapers.

Beste tijdstip voor posten op Instagram

Instagram is sinds 2020 enorm in populariteit toegenomen. Nu, in 2022, gaat het om 2 biljoen bezoekers per maand. Een toename van het aantal bezoekers betekent ook toename van het aantal piekmomenten, waarbij vooral de toename in het gebruik doordeweeks rond de middag enorm opvalt.

De beste tijdstippen zijn deze:

  • maandag 11.00 uur
  • dinsdag tot en met donderdag: 10.00-13.00 uur
  • vrijdag 10.00 -11.00 uur

Verder is de betrokkenheid  ‘s avonds en in het weekend interessant volgens ditzelfde onderzoek. Het lijkt erop dat Instagram vooral gebruikt wordt door de uitslapers.

Beste tijdstip voor posten op Twitter

Ook bij Twitter hebben er significante verschuivingen plaats gevonden. Opvallend is de toename van het gebruik halverwege de ochtend en in de vroege middag.

Volgens de onderzoekers komt dat door mensen meer interesse hebben in recente ontwikkelingen en updates, plus de behoefte om als eerste virale berichten op te pikken, memes en ander entertainment.

Piektijden zijn maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 09:00. Slechtste dag om iets te twitteren is zondag.

Het lijkt erop of Twitter vooral gebruikt wordt door de trendy en ambitieuze mensen die bij willen of moeten blijven:).

Beste tijdstip voor posten op LinkedIn

LinkedIn is eigenlijk het enige sociale online netwerk dat al jarenlang een behoorlijk consistent beeld geeft wat betreft piektijden in het gebruik.

Mensen brengen de meeste tijd door in de middag tijdens werkdagen, terwijl het gebruik buiten kantooruren minimaal is. Het heeft daarom weinig zin om in het weekend iets te plaatsen omdat mensen dan veel minder gebruik maken van LinkedIn.

De beste tijd is dinsdag vanaf 10.00 tot  het middaguur. De beste dagen zijn woensdag en donderdag. De slechtste dagen met het minste bereik zijn zaterdag en zondag.

Samenvatting

Dit is geen handleiding die leidt tot gegarandeerd succes op social media.

Hoewel het onderzoek laat zien waar en wanneer de verschillende gebruikers actief zijn op social media, wil dat nog niet zeggen dat je berichten ook daadwerkelijk bekeken zullen worden op die tijdstippen.

Met deze inzichten heb je wel een aardige leidraad waar je betrokkenheid op je posts kunt verwachten en waar waarschijnlijk niet.

Houd in gedachten dat iedere doelgroep anders reageert. Daarom is het niet mogelijk één enkele strategie te formuleren die voor alle bedrijven altijd evenveel succes oplevert.

Succesvol zijn op social media hangt af van meerdere factoren dan alleen het aantal gebruikers dat op dat moment actief is. Je zult altijd moeten testen wat voor jouw product of dienst het beste tijdstip is om berichten te posten op sociale netwerken.

Hoger in Google met zoekmachine optimalisatie van Webcare4all
Online marketing Webcare4all
google ads campagne webcare4all 970x250
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h