Cornerstone content, wat is dat?

webdesign, seo, online marketing, website laten maken

Cornerstone content, wat is dat?

Sinds een aantal weken zien WordPress gebruikers van Yoast bij de Meta velden een extra optie staan. Is dit artikel cornerstone content? Vorige week kreeg ik de vraag van een klant wat dit nu eigenlijk voor diende. Een mooie gelegenheid om hier een blogpost aan te wijden.

Met cornerstone content bedoelen we tekst die de basis vormt van je website. Content waar je trots op bent, goed geschreven en die precies beschrijft waar jouw business voor staat. Het zijn de artikelen waarvan je wilt dat die hoog in de zoekresultaten van Google verschijnen. Meestal bestaat cornerstone content uit een toelichting of uitleg. Inhoudelijke informatie waarin dieper op de materie wordt ingegaan. Vaak worden inzichten uit verschillende blogposts gecombineerd.

 

cornerstone content seo
De optie om aan te geven of de pagina cornerstone content is.

 

Cornerstone content is erg belangrijk voor SEO. In dit artikel vertel ik je precies waarom. Ook vertel ik je hoe cornerstone content eruit ziet en hoe jij die kunt toepassen in jouw website.

Welke artikelen vormen mijn hoekstenen?

Kies je hoekstenen zorgvuldig. Denk aan een stuk of vijf pagina’s waarvan je wilt dat bezoekers die lezen wanneer ze je website bezoeken. Kies goede, complete artikelen en zorg ervoor dat ze over de zoektermen gaan waar je voor wilt ranken. Dit worden de cornerstones. Hoe groter je website, hoe meer pagina’s cornerstone content. Wanneer je meerder onderwerpen behandelt, zal het aantal cornerstone artikelen ook groter zijn.

 

cornerstone-content

Interne linkingstructuur belangrijk voor SEO

Yoast SEO helpt je om een artikel als cornerstone content te markeren waarna je vanuit je verschillende berichten naar deze pagina kunt linken. Hierdoor krijg je een goede interne linkstructuur. Een goed interne linkstructuur is belangrijk, omdat je daarmee aan Google vertelt welke artikelen op jouw site het belangrijkste zijn. Vooral wanneer je verschillende berichten of blogs schrijft over het zelfde onderwerp, is dat belangrijk. Anders gaan je pagina’s met elkaar concurreren op die zoekterm en dat wil je natuurlijk niet. Door telkens naar de cornerstone content te linken, vergroot je de kans dat deze hoger in Google verschijnt. Immers, hoe meer links naar een artikel, hoe belangrijker Google dit artikel inschat.

Cornerstone analyse

Heb je een artikel gemarkeerd als cornerstone, dan wordt deze tekst extra kritisch bekeken. Leesbaarheid en SEO moeten natuurlijk tip top in orde zijn, want cornerstone teksten zijn doorgaans langer en je wilt niet dat de lezer halverwege afhaakt.

Wat voor soort content bevatten de cornerstone pagina’s

De cornerstone content moet altijd een pagina met eigen URL zijn, bijvoorbeeld een blogpost. Hierin leg je uit hoe iets werkt of geef je antwoord op veel gestelde vragen. Natuurlijk verwerk je de belangrijkste zoektermen in die pagina of blog. Zo’n pagina update je ook regelmatig.

De lengte van cornerstone content mag best 2000 woorden of meer zijn. Hierin probeer je alles te vertellen wat relevant is voor een bepaald onderwerp. Je moet dus wel een beetje kunnen schrijven. Lange artikelen zijn vaak lastig te lezen, vooral op een scherm. Maak gebruik van tussenkopjes en begin eventueel met een inhoudsopgave om de leesbaarheid te bevorderen.

5 stappen voor een praktische benadering van cornerstone content

Je begint als het goed is met uitgebreid zoekwoorden onderzoek. Daarna kun je lange en goed geschreven cornerstone stukken gaan schrijven. Maar stel dat je niet zoveel tijd hebt voor dergelijk onderzoek, of dat je al veel tekst geschreven hebt? Met de volgende vijf stappen moet het lukken toch goede cornerstone content te maken.

Stap 1: Welke zoektermen zijn belangrijk?

Beslis op welke zoektermen je graag gevonden wilt worden. Optimaliseer daarna je teksten voor deze termen. Zoekterm onderzoek is essentieel. Het heeft weinig zin te hopen op een nummer 1 positie als de concurrentie voor jouw zoekterm enorm is.

Stap 2: Kies het beste bericht

Kies uit de geoptimaliseerde berichten het artikel dat je cornerstone gaat worden.

Stap 3: Herschrijf het

Herschrijf dit artikel en zorg dat het supergoed wordt. Maak het langer en helemaal up-to-date en blijf dat ook regelmatig doen.

Stap 4: Optimaliseer andere artikelen op long tail varianten

Andere blogposts over hetzelfde onderwerp kun je nu optimaliseren voor long tail varianten op het hoofd- of belangrijkste keyword van dat cornerstone artikel.

Stap 5: Link vanuit de tails naar het hoofdartikel

Je moet Google nu vertellen dat het cornerstone artikel de belangrijkste content van je website is. Link dus vanuit alle andere long tail berichten en artikelen naar je cornerstone artikel.

Samenvattend

Bij SEO draait het om een goede, informatieve website met heldere interne linkstructuur. Gebruik de juiste zoektermen en goede, relevante informatie voor cornerstone artikelen die je regelmatig bijhoudt en aanvult. In vijf stappen kun je ervoor zorgen dat je website een goede interne linkstructuur heeft rond één of meerdere goede, informatieve pagina’s die de zoektermen bevatten waarop je gevonden wilt worden. Door deze aanpak zijn de cornerstones ook voor Google goed vindbaar en dus goed voor SEO.

 

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h