De beste SEO plugins voor WordPress

beste-seo-plugins-voor-wordpress

Een snelle website is goed voor de SEO rankings. Een goede webhosting is daarbij zeker belangrijk, maar daarmee ben je er nog niet.  Je moet bedenken welke zoekwoorden relevant zijn voor je pagina’s en blogs, letten  op de grootte van afbeeldingen en de leesbaarheid van je teksten beoordelen. Om dit goed voor elkaar te krijgen doe je er goed aan gebruik te maken van een goede SEO plugin voor WordPress. Doe je dat niet, dan moet je opboxen tegen concurrenten, die er  hoogstwaarschijnlijk wèl gebruik van maken.

Gelukkig is er keuze genoeg, wanneer je op zoek bent naar een goede SEO plugin. De meesten zijn nog gratis ook. Want laten we  eerlijk zijn, zelfs voor de meest ervaren website eigenaar, kan SEO behoorlijk lastig zijn. Zonder een goede SEO plugin  is het bijna onmogelijk om zelf uit te vinden welke berichten het goed zullen doen, gebroken links te repareren,  de website structuur te reorganiseren of een complete SEO audit uitvoeren. Ook moet je natuurlijk weten hoe zo’n plugin werkt en op welke manier  je deze SEO tools het beste kunt inzetten.  We geven een overzicht van de SEO plugins, die volgens ons het beste zijn.

We beperken ons tot de SEO plugins voor WordPress omdat deze doorgaans het makkelijkst in gebruik zijn. Installeren is simpel en je hebt de keuze uit veel verschillende plugins. De beste SEO plugins geven je SEO voorspellingen en aanbevelingen op de editor voor alle pagina’s en berichten, terwijl anderen meer beperkte functies hebben, maar wel heel speciale trucjes kunnen uithalen zoals opties om broken links op te sporen of de bestandsgrootte van je afbeeldingen te minimaliseren.

De vier beste SEO plug-ins zijn, in volgorde van belangrijkheid:

 1. Yoast SEO
 2. Al in one SEO pack
 3. SEO framework
 4. SEO press

Wil je meer weten over de verschillen en mogelijkheden, lees dan vooral verder.

seo plugins wordpress

1.      YOAST SEO

Met stip bovenaan staat Yoast SEO. Deze gebruiken we ook om deze website te optimaliseren. Op dit moment heeft deze plugin al 16,700 vijf sterren waardering gekregen. Want Yoast werkt heel eenvoudig, ziet er goed uit en wordt regelmatig geüpdatet.  Ook fijn is dat Yoast een eigen website heeft waar je terecht kunt voor support, met een bloeiende community en dito forum sectie, een informatieve blog over SEO en SEO cursussen voor beginners, gevorderden en alles er tussen in.

Ook is het via deze website mogelijk toegang te krijgen tot de betaalde versie, die nog veel meer leuke trucjes biedt zoals keyword optimalisatie voor vijf sleutelwoorden op een pagina, preview van je pagina op Twitter of Facebook en suggesties voor interne links waarmee je bezoekers naar andere pagina’s van je website loodst. En dat is nog maar een kleine greep uit de trukendoos van Yoast premium.

Voor de kosten hoef je het niet te laten, rond de €80 euro per website, waardoor deze premium goed bereikbaar is voor iedereen. Mocht je lowbudget  willen, dan is de gratis versie van Yoast nog altijd beter dan vele andere WordPress plug-ins. Waarom dat zo is, leggen we hierna uit.

Waarom is Yoast één van de beste SEO plug-ins?

 • Typ een zoekwoord in en zie hoe goed je hiervoor hebt geoptimaliseerd
 • Je kunt precies zien hoe het Google zoekresultaat eruitziet. Je kunt dit ter plekke aanpassen in de metadescription zodat het resultaat er beter uit komt te zien en vol zit met zoektermen.
 • Een leesbaarheidscheck waarmee je kunt beoordelen of je voldoende tussenkopjes hebt gebruikt of dat je elementen moet toevoegen zoals opsommingstekens, titels en subtitels.
 • Checkt of er dubbele content aanwezig is.
 • Yoast beschikt over de beste bronnen en support.
 • Wordt elke week geüpdatet.
 • In de premium versie vind je een redirect manager, gratis ondersteuning, inzichten met betrekking tot de content en een advertentie vrije interface.

Een nadeel is dat de plugin wel erg ‘zwaar’ is voor je website.

beste seo plugins

2. All-in One SEO pack

Deze Al-in-one SEO plugin is bijna even goed als de YOAST SEO tool en prima geschikt voor degene die over een bijna compleet pakket aan SEO backend tools willen beschikken. All-in one biedt al geruime tijd een premium versie aan evenals ondersteuning, waardoor je zou denken dat je voor de betaalde versie meer waar voor je geld krijgt. Dit is echter nog maar de vraag.

Want de basis plugin is gratis, terwijl je voor de premium versie $57 betaalt. Voor ondernemers met meerdere websites (tot max 10) is er ook nog de zakelijke premium ($97)  of de bedrijfslicenties ($419 voor onbeperkt aantal websites) en daarmee dus een stuk voordeliger dan Yoast, die voor 1 website wel voordeliger is, maar bij meer websites steeds duurder wordt. Degene die voor de premium versie gaan doen dat veelal vanwege de support van Woocommerce. Verder biedt premium een video SEP module en is er SEO beschikbaar voor categorieën, tags en aangepaste onderverdelingen.

De meeste beginnende ondernemers en bloggers zullen volstaan met de gratis versie, die je rechtstreeks kunt gebruiken als beginner en met een API voor ontwikkelaars. Je hoeft er niet echt bedreven in te zijn, hoewel het soms toch wel ingewikkeld kan overkomen.  De meest voorkomende zaken zijn als standaard al ingesteld, zoals  sitemap support, ondersteuning bij Google Analytics en geavanceerde canonieke URL’s.

Waarom behoort All-in one SEO tot één van de beste SEO plugins voor WordPress?

 1. De premium versie heeft een onvoorstelbaar goede klanten support, inclusief een kennis centrum, premium support forums en vide screencasts
 2. De geavanceerde ondersteuning voor Woocommerce is super handig voor degene met een webshop
 3. Alle sitemaps worden automatisch verzonden naar Google en Bing
 4. Alle metatags worden automatisch gegenereerd, naderhand kun je die zelf aanpassen
 5. Goed voor zowel beginners als meer ervaren gebruikers,
 6. Vertaald in maar liefst 57 talen, zodat een groot gedeelte van de wereld er gebruik van kan maken,
 7. De eigenschappen benaderen YOAST SEO behoorlijk, dus als  all-in one SEO je beter bevalt, go for it!
 8. Het lijkt of YOAST voordeliger is wanneer je maar één website hebt, maar all-in one is voor de meeste bedrijven toch de slimste keuze.

beste seo plugins voor wordpress

3. SEO framework plugin

Deze plugin is geschikt voor iedereen die een snelle, lichtgewicht SEO plugin wenst zonder toeters of bellen. Prima om ervoor te zorgen dat je website snel blijft en je bent weinig tijd kwijt aan het lezen van allerlei SEO artikelen. Een goed alternatief voor YOAST en all-in one SEO, vooral vanwege de visuele aard van de SEO waardering  en de betere flexibiliteit bij het targeten van zoektermen (zoals het werken met woorden die net even anders geschreven worden of synoniemen).

De SEO instellingen controleer je met enkele tabs, waarvan eentje met een gekleurde schaal laat zien hoe ver je bent in het proces van zoekmachine optimalisatie. Ook kun je precies zien waar je nog wat meer SEO inspanning moet leveren, in tegenstelling tot de meer haperende  versies van Yoast.

De interface is perfect voor beginners, terwijl de API de meer geavanceerde gebruikers in staat stelt de handen vuil te maken aan het echte werk. Ooit begonnen als plugin voor de WPMUDEV community, werd het al snel  een gratis tool voor de massa. De SEO framework plug-in is all-inclusive en het biedt nog veel meer functionaliteit wanneer je gebruik maakt van extensies. Bijvoorbeeld:

 • Lokale SEO
 • AMP integratie
 • Bericht verbetering
 • Monitoring van SEO en uptime
 • Incognito modus
 • Redirects (doorverwijzing naar andere URL’s)
 • Bericht opslag tegen spammers

Waarom is het één van de beste plugins?

 • SEO framework verkoopt je niets.  Het kan bijna alles wat YOAST en All in one aan de nodige functionaliteit bieden, zonder dat je hoeft te betalen voor premium functies of extensies.
 • De visuele gekleurde meetwijzer vertelt je heel eenvoudig hoe ver je bent met SEO en zegt daarmee iets over de kans dat je bericht goed scoort in de Google zoekresultaten
 • Beschikt over lokale SEO extensie voor bedrijven die plaatselijk gevonden willen worden met hun onderneming of  naamsbekendheid willen hebben.
 • De comment spamming maakt een extra plug-in overbodig
 • De meeste SEO instellingen zijn vooraf al ingesteld dus eigenlijk kun je meteen aan de slag nadat je de plug-in hebt geïnstalleerd.
 • Terwijl andere plug-ins  gebruik maken van een enkel keyword, focust SEO framework op een onderwerp om natuurlijk schrijven aan te moedigen, temeer daar Google synoniemen in de SERP’s (Zoekresultaten pagina’s) als hetzelfde beschouwt als het ingetypte zoekwoord of zoekterm.

seo plugins voor wordpress

4.      SEO press

SEOPpress is een freemium Al in One SEO plugin voor WordPress zonder advertenties. Compleet merkloos, zonder toeters of bellen, zelfs niet in de gratis versie. Het is simpel, snel en krachtig, en je kunt al je titels en meta descripties van je pagina’s, berichten, berichttype en termen er mee beheren.

Verder kun je XML en HTML sitemaps maken,  bezoekers van je website achterhalen met Google Analytics (RGDP compatibel) en tags optimaliseren (Open Graph en Twitter kaarten) zodat je je content eenvoudig op sociale media kunt delen. De gratis versie zorgt ook voor analyse van je content, waardoor je deze SEO proof kunt maken.  Ontwikkelaars kunnen meer dan 75 opties benutten om de plug-in precies zo in te stellen als ze dat zelf willen.

De premium versie gaat uiteraard nog een stapje verder en beschikt over geavanceerde functies zoals:

 • SEO voor locatie gebonden  bedrijven
 • Optimalisatie van de broodkruimelpaden voor SEO en betere ontsluiting  van je website
 • Woocommerce en optimalisering van Makkelijke digitale Downloads
 • Video optie en Google nieuws XML site map
 • Gebruik van Google gestructureerde data (schema.org): product, artikel, event,  lokale onderneming, recept, review, FAQ, cursus en video
 • Integratie met Majestic  voor verkrijgen van Backlinks (derde party API )
 • Integratie van Google Page speed v5 om eenvoudig de kwaliteit van je pagina’s te controleren
 • Doorverwijzen naar andere pagina’s (redirect) en monitoren van 404 foutmeldingen
 • Statistieken van Google Analytics op je WordPress dashboard

Waarom is dit een van de beste plugins voor WordPress?

 • Bevat geen advertenties en als editor zie je uitsluitend een metabox zonder verwijzing naar SEOPress. Hetzelfde geldt voor de admin balk.
 • Google Analytics koppel je in no time aan je website. Het is daarbij heel simpel om bepaalde gebruikers of rollen uit te sluiten van de tracking. Verder kun je aangepaste dimensies inschakelen, remarketing mogelijk maken, demografische gegevens gebruiken en  zijn er talloze interessante verslagen mogelijk.  Tevens kun je hiermee  zowel PDF, DOCX, XLSX als downloads tracken en is IP anonymisatie, cross-domein tracking en nog veel meer mogelijk.
 • Snel en simpel maken van Twitter meta tags en Facebook opengraph data.

Wil je meer weten over het gebruik van SEO plugins of zou je meer uit je huidige plugin willen halen? Neem dan eens contact met ons op.

Send this to a friend