De beste SEO plugins voor WordPress

Beste seo plugins voor Wordpress

De beste SEO plugins voor WordPress

Er zijn veel plugins die je kunnen helpen je website beter te laten scoren in de zoekmachines. Er zijn plugins die je website bijvoorbeeld sneller maken en er zijn plugins die je helpen met het optimaliseren van je pagina’s binnen de website.

Een snelle website draagt zeker bij aan je SEO rankings maar daarmee ben je er nog niet. Je moet bedenken welke zoekwoorden relevant zijn voor je pagina’s en blogs, letten op de grootte van afbeeldingen en de leesbaarheid van je teksten beoordelen. Om dit goed voor elkaar te krijgen doe je er goed aan gebruik te maken van een goede SEO plugin. Doe je dat niet, dan moet je het opnemen tegen concurrenten, die er hoogstwaarschijnlijk wèl gebruik van maken. Want laten we eerlijk zijn, zelfs voor de meest ervaren website eigenaar, kan zoekmachine optimalisatie behoorlijk lastig zijn.

De meeste SEO plugins zijn gratis en hebben naast de gratis versie ook een betaalde premium variant. Deze heeft dan net wat meer mogelijkheden.

Zonder een goede SEO plugin is het bijna onmogelijk om zelf uit te vinden welke berichten het op gebied van SEO goed zullen doen, gebroken links te repareren,  de website structuur te reorganiseren of een complete SEO audit uit te voeren. Ook moet je natuurlijk weten hoe zo’n plugin werkt en op welke manier  je deze SEO tools het beste kunt inzetten. Gelukkig is er keuze genoeg, wanneer je op zoek bent naar een goede SEO plugin. We geven een overzicht van de SEO plugins, die volgens ons het beste zijn.

We beperken ons tot de SEO plugins voor WordPress omdat deze doorgaans het meest in gebruik zijn. Installeren is simpel en je hebt de keuze uit veel verschillende plugins. De beste plugins geven je SEO voorspellingen en aanbevelingen op de editor voor alle pagina’s en berichten, terwijl anderen meer beperkte functies hebben, maar wel heel speciale trucjes kunnen uithalen zoals opties om broken links op te sporen of de bestandsgrootte van je afbeeldingen te minimaliseren.

De vier beste SEO plugins op dit moment zijn

 1. RankMath
 2. Yoast SEO
 3. Al in one SEO pack
 4. SEO framework
 5. SEO press

Wil je meer weten over de verschillen en mogelijkheden, lees dan vooral verder.

 

de beste SEO plugins

 

 

1.      Rank Math

Rank Math is relatief nieuw (vergeleken met Yoast), maar is hard aan het groeien in populariteit en heeft inmiddels een grote verzameling fans, zoals te zien is in hun Facebookpagina.

Sinds de lancering is Rank Math snel populairder aan het worden. In minder dan twee jaar tijd zijn ze dus van nagenoeg nul naar 500.000 actieve installaties gegaan, wat zeer indrukwekkend is voor een WordPress plugin. Deze groei hebben ze met name weten te bereiken op basis van de uitgebreide lijst met gratis mogelijkheden.

Waarom is Rank Math één van de beste SEO plugins?

 • Het is een van de meest complete SEO-plug-ins op de markt.
 • Slimme suggesties voor het verbeteren van je content. Een SEO plugin geeft altijd suggesties voor het verbeteren van je content. Denk aan het toevoegen van het focus zoekwoord in subtitels en in de alt van je afbeeldingen.
 • Gestructureerde data (Schema) toevoegen aan je pagina. In Rank Math kun je kiezen uit 13 verschillende types content.
 • Je kunt meerdere keywords toevoegen in de gratis versie van Rank Math.
 • Er zit een redirect manager in de gratis versie van Rank Math.
 • Geeft suggesties voor interne links. Ook dit zit in de gratis versie!
 • Een aantal geavanceerde instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je een artikel wilt indexeren of niet, een nofollow toevoegen, canonieke url instellen of het artikel redirecten naar een nieuwe url.

Ook fijn aan Rank Math is dat al deze functies modulair zijn, je kan dus eenvoudig functies helemaal uitschakelen als je niet van plan bent ze te gebruiken

 

seo plugins wordpress

 

 

2.      Yoast

Yoast werkt heel eenvoudig, ziet er goed uit en wordt regelmatig geüpdatet. Ook fijn is dat Yoast een eigen website heeft waar je terecht kunt voor support, met een bloeiende community en dito forum sectie, een informatieve blog over SEO en SEO cursussen voor beginners, gevorderden en alles er tussen in.

Ook is het via deze website mogelijk toegang te krijgen tot de betaalde versie, die nog veel meer leuke trucjes biedt zoals keyword optimalisatie voor vijf sleutelwoorden op een pagina, preview van je pagina op Twitter of Facebook en suggesties voor interne links waarmee je bezoekers naar andere pagina’s van je website loodst. . Echter zijn deze opties bij de plugin van Rank Math gratis.

Waarom is Yoast een van de beste SEO plugins?

 • Typ een zoekwoord in en zie hoe goed je hiervoor hebt geoptimaliseerd
 • Je kunt precies zien hoe het Google zoekresultaat eruitziet. Je kunt dit ter plekke aanpassen in de metadescription zodat het resultaat er beter uit komt te zien en vol zit met zoektermen.
 • Een leesbaarheidscheck waarmee je kunt beoordelen of je voldoende tussenkopjes hebt gebruikt of dat je elementen moet toevoegen zoals opsommingstekens, titels en subtitels.
 • Checkt of er dubbele content aanwezig is.
 • Yoast beschikt over veel bronnen en goede support.

Een nadeel is dat de plugin wel erg ‘zwaar’ is voor je website.

 

beste seo plugins

 

 

3. All-in One SEO pack

Deze SEO plugin is prima geschikt voor degene die over een bijna compleet pakket aan SEO tools willen beschikken. All-in one biedt al geruime tijd een premium versie aan evenals ondersteuning, waardoor je zou denken dat je voor de betaalde versie meer waar voor je geld krijgt. Dit is echter nog maar de vraag. Want de basis plugin is gratis, terwijl je voor de premium versie $57 betaalt.

Voor ondernemers met meerdere websites (tot max 10) is er ook nog de zakelijke premium ($97)  of de bedrijfslicenties ($419 voor onbeperkt aantal websites) en daarmee dus een stuk voordeliger dan Yoast, die voor 1 website wel voordeliger is, maar bij meer websites steeds duurder wordt. Degene die voor de premium versie gaan doen dat veelal vanwege de support van Woocommerce. Verder biedt premium een video SEP module en is er SEO beschikbaar voor categorieën, tags en aangepaste onderverdelingen.

De meeste beginnende ondernemers en bloggers zullen volstaan met de gratis versie, die je rechtstreeks kunt gebruiken als beginner en met een API voor ontwikkelaars. Je hoeft er niet echt bedreven in te zijn, hoewel het soms toch wel ingewikkeld kan overkomen.  De meest voorkomende zaken zijn als standaard al ingesteld, zoals  sitemap support, ondersteuning bij Google Analytics en geavanceerde canonieke URL’s.

Waarom behoort All-in one SEO tot één van de beste SEO plugins voor WordPress?

 • De premium versie heeft een onvoorstelbaar goede klanten support, inclusief een kennis centrum, premium support forums en vide screencasts
 • De geavanceerde ondersteuning voor Woocommerce is super handig voor degene met een webshop
 • Alle sitemaps worden automatisch verzonden naar Google en Bing
 • Alle metatags worden automatisch gegenereerd, naderhand kun je die zelf aanpassen
 • Goed voor zowel beginners als meer ervaren gebruikers,
 • Vertaald in maar liefst 57 talen, zodat een groot gedeelte van de wereld er gebruik van kan maken

 

 

seo plugins voor wordpress

 

 

4.      SEO press

SEOPpress is een freemium Al in One SEO plugin voor WordPress zonder advertenties. Compleet merkloos, zonder toeters of bellen, zelfs niet in de gratis versie. Het is simpel, snel en krachtig, en je kunt al je titels en metadescriptions van je pagina’s, berichten, berichttype en termen er mee beheren.

Verder kun je XML en HTML sitemaps maken,  bezoekers van je website achterhalen met Google Analytics en tags optimaliseren (Open Graph en Twitter kaarten) zodat je je content eenvoudig op sociale media kunt delen. De gratis versie zorgt ook voor analyse van je content, waardoor je deze SEO proof kunt maken.  Ontwikkelaars kunnen meer dan 75 opties benutten om de plug-in precies zo in te stellen als ze dat zelf willen.

De premium versie gaat uiteraard nog een stapje verder en beschikt over geavanceerde functies zoals:

 • SEO voor locatie gebonden  bedrijven
 • Optimalisatie van de broodkruimelpaden voor SEO en betere ontsluiting  van je website
 • Video optie en Google nieuws XML site map
 • Gebruik van Google gestructureerde data (schema.org): product, artikel, event,  lokale onderneming, recept, review, FAQ, cursus en video
 • Integratie met Majestic  voor verkrijgen van Backlinks (derde party API )
 • Doorverwijzen naar andere pagina’s (redirect) en monitoren van 404 foutmeldingen
 • Statistieken van Google Analytics op je WordPress dashboard

Waarom is dit een van de beste SEO plugins voor WordPress?

 • Bevat geen advertenties en als editor zie je uitsluitend een metabox zonder verwijzing naar SEOPress. Hetzelfde geldt voor de admin balk.
 • Google Analytics koppel je in no time aan je website. Het is daarbij heel simpel om bepaalde gebruikers of rollen uit te sluiten van de tracking. Verder kun je aangepaste dimensies inschakelen, remarketing mogelijk maken, demografische gegevens gebruiken en  zijn er talloze interessante verslagen mogelijk. Tevens kun je hiermee  zowel PDF, DOCX, XLSX als downloads tracken en is IP anonymisatie, cross-domein tracking en nog veel meer mogelijk.
 • Snel en simpel maken van Twitter meta tags en Facebook opengraph data.

 

Conclusie

Zoals je waarschijnlijk al verwacht had komt Rank Math als winnaar uit de bus. Sinds ik zelf ben overgestapt van Yoast naar Rank Math moet ik er niet aan denken terug te moeten. Alle handige features die Rank Math biedt helpen enorm. Daarnaast werkt alles erg prettig. Bij het installeren van de plugin op een nieuwe website vormt het direct een mooie basis om uit verder te werken.

Wil je meer weten over het gebruik van SEO plugins of zou je meer uit je huidige plugin willen halen? Neem dan eens contact met ons op of bekijk een van onze SEO trajecten die hier op de website staan.

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h