Google lanceert BARD

Google lanceert BARD

Google lanceert BARD, een AI-chatbot die de markt betreedt om te concurreren met OpenAI’s ChatGPT en Microsoft Bing Chat.

Introductie

  • Google heeft BARD geïntroduceerd, een AI-gestuurde chatbot, om te concurreren met OpenAI en Microsoft op de chatbotmarkt.
  • BARD heeft als doel de productiviteit, creativiteit en nieuwsgierigheid te verhogen, terwijl het potentiële vooroordelen en desinformatie aanpakt.
  • Toegang tot BARD is in eerste instantie beschikbaar in de VS en het VK, met plannen om uit te breiden naar meer landen en talen.

Google onthult BARD als concurrent van OpenAI’s ChatGPT en Microsoft’s chatbot in Bing

In een blogpost beschrijft Google BARD als een vroeg AI-experiment dat bedoeld is om de productiviteit te verbeteren, ideeën te stimuleren en nieuwsgierigheid te voeden. Met BARD kun je tips, uitleg of creatieve assistentie krijgen bij taken zoals het schrijven van blogposts. Google wil met BARD zijn positie op de markt van AI-chatbots versterken en tegelijkertijd de dominante positie op de zoekmachine-markt behouden.

Technische details van BARD

BARD is ontwikkeld op basis van een onderzoeksmodel voor grote taal (LLM) – een lichtgewicht en geoptimaliseerde versie van LaMDA. In de loop der tijd zal BARD worden geüpdatet met steeds geavanceerdere modellen. Naarmate meer mensen gebruik maken van LLM’s, zullen deze modellen beter worden in het voorspellen van nuttige antwoorden. BARD is ontworpen als aanvullende ervaring op Google Zoeken, waardoor gebruikers de mogelijkheid hebben om de antwoorden te verifiëren of bronnen op het web te verkennen. Als op zichzelf staande webpagina bestaat BARD uit een enkele vraagbox, in plaats van te worden geïntegreerd in de zoekmachine van Google. Deze strategische zet is bedoeld om nieuwe AI-technologie te omarmen, terwijl de winstgevendheid van de zoekmachine-business behouden blijft.

Google lanceert BARD
Bron: blog.google/technology/ai/try-bard/

Voorzichtige introductie van BARD

Google benadert de release van BARD voorzichtig vanwege zorgen over onvoorspelbare en soms onbetrouwbare chatbot-technologie, zoals gedemonstreerd door concurrenten. Google erkent dat LLM’s soms vooringenomen, misleidende of valse informatie kunnen produceren. Om deze problemen te verminderen, geeft Google gebruikers de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende mogelijke antwoorden van BARD. Gebruikers kunnen vervolgens door vragen en antwoorden blijven werken met BARD door follow-upvragen te stellen of alternatieve antwoorden aan te vragen. Dit stelt gebruikers in staat om de chatbot te helpen bij het leren van nieuwe antwoorden en het vermijden van mogelijke vooroordelen.

Het is duidelijk dat Google zich bewust is van de uitdagingen en risico’s die gepaard gaan met het ontwikkelen van chatbots. Daarom heeft het bedrijf BARD ontworpen met zijn AI-principes als leidraad, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit en veiligheid. Google maakt gebruik van feedback van menselijke gebruikers om zijn systemen te verbeteren en heeft beperkingen ingebouwd, zoals het aantal interacties in een dialoog, om ervoor te zorgen dat de interacties nuttig en on-topic blijven.

Google lanceert BARD
blog.google/technology/ai/try-bard/

BARD testen

Als je BARD wilt proberen, kun je je aanmelden op bard.google.com. Houd er wel rekening mee dat toegang op dit moment alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar Google is van plan om het in de toekomst naar meer landen en talen uit te breiden. Om BARD te kunnen gebruiken, heb je een Gmail-adres nodig, omdat Google geen Google Workspace e-mailaccounts accepteert. Als je je buiten de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk bevindt, kun je mogelijk toegang krijgen tot BARD met behulp van een VPN verbinding.

Met de lancering van BARD laat Google zien dat het serieus is over het ontwikkelen van AI-chatbots en dat het vastbesloten is om te concurreren met andere spelers op deze markt. Als BARD de beloften van Google waarmaakt, zou het kunnen bijdragen aan een nieuwe manier van samenwerken tussen mens en machine, waarbij de chatbot een partner wordt bij het creëren en delen van ideeën.

Dit bericht is gepost in AI. Bookmark de link.
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h