Google reviews verzamelen

google-reviews-verzamelen

Hoe verzamel ik Google reviews voor mijn bedrijf?

Dat reviews waardevol zijn voor het imago van jouw bedrijf daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar wist je ook dat reviews ook behoorlijk wat invloed kunnen hebben op de vindbaarheid van jouw website in de zoekmachines? Met name de Google reviews hebben een flinke bijdrage aan de vindbaarheid en zichtbaarheid van jouw bedrijf op het internet. Echter, het verzamelen van reviews gaat niet altijd even makkelijk. En gaat zeker niet vanzelf. In dit artikel laat ik je zien hoe jij het voor je klanten makkelijker kunt maken om een review te plaatsen op jouw Google Mijn Bedrijf pagina.

Waarom zijn Google reviews belangrijk?

Google reviews zijn om 3 redenen belangrijk:

  • Reviews helpen je potentiële klanten van je bedrijf meer en meer bij het maken van de juiste afweging om al dan niet diensten van je af te nemen of je producten aan te schaffen.
  • Positieve en recente reviews dragen bij aan de vindbaarheid van je Google bedrijfspagina. Hoe meer reviews, des te groter is de kans dat je bedrijf wordt getoond in de zoekresultaten van Google.
  • Reviews worden ook steeds vaker in de zoekresultaten getoond. Dit zorgt ervoor dat je bedrijf opvalt tussen de zoekresultaten; zie onderstaande afbeelding.

google reviews verzamelen001

Waarom zijn Google reviews lastig te verzamelen?

In de praktijk is het best lastig om reviews te verzamelen. Daar zijn verschillende oorzaken voor.

  • Niet iedere klant heeft zin en tijd om een review te schrijven, slechts een klein deel zal bereidt zijn om een review te schrijven. Dit geldt overigens voor alle reviews en niet alleen de Google reviews
  • Het maken of gebruiken van een Google account is voor veel mensen lastig. Zeker als je zonder het te weten al meerdere Google accounts hebt. Je kunt dan op allerlei manieren vastlopen.
  • Reviews worden soms niet getoond. Dan is het raden waarom niet. Je krijgt ook geen melding waarom de review niet geplaatst is. Vaak heeft dit te maken met de filters die Google gebruikt om fraude te voorkomen. Met andere woorden, Google doet er alles aan om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de reviews zo hoog mogelijk te houden.

Je klanten op weg helpen om een review te schrijven

Ik geef zelf in de offerte naar de klant al aan dat wij na het voltooien van het project het waarderen als zij een review willen achterlaten.  De klant is dan al een beetje voorbereid en zal dan misschien eerder geneigd om een review te schrijven. Vervolgens stuur ik na het opleveren van het project een mail met een uitnodiging voor het schrijven van een review.

Wil het niet lukken met het verzamelen van de reviews, bedenk dan, dat het voor bijna iedereen, dus ook voor je concurrenten, lastig is om Google reviews te verzamelen. Maar geloof me, als je regelmatig klanten vraagt een Google review te schrijven, is de kans groot dat je geleidelijk aan steeds meer Google reviews verzamelt.

Website hoger in google seo traject
Website laten maken of online scoren
google ads campagne

Het stappenplan voor het verzamelen van Google reviews

Stap 1:

Om het voor je klanten makkelijk te maken is het fijn wanneer je in de uitnodiging een link of button plaatst waardoor jouw klant direct op de juiste pagina uitkomt waar hij of zij de review kan schrijven. Dit kan met de Google review generator van BrightLocal.

Begin met het invoeren van je bedrijfsnaam in het zoekveld.

Wacht een paar seconden tot dat de link wordt genereren, deze wordt dan onder de map weergegeven. Kies welke weergave je wilt tonen en kopieer deze.

Wanneer je nu de link in jouw mail plakt en er op klikt kom je direct op het welkomst scherm van Google waar je een review kunt schrijven.

 

Stap 2:

Stel een mail op richting de klant(en) die je wilt uitnodigen om een review te schrijven. Zoals ik hieronder heb gedaan.

Beste <klantnaam>

Nogmaals bedankt voor de leuke opdracht.

Wij hopen dat we je naar alle tevredenheid hebben geholpen. We stellen het dan ook zeer op prijs als je een review zou willen schrijven op onze bedrijfspagina van Google.

Het schrijven van een review kost je maar 2 minuten.

Klik hier om een review te schrijven.

Klik op de bovenstaande < link/button> hier om de review te schrijven. Je zou ons er een groot plezier mee doen.

Alvast hartelijk dank,

Daniël Maltha – Webcare4all Webdesign en Online Marketing

Stap 3:

Je ziet dat ik de link van Google niet heb gebruikt, maar de link heb verwerkt in mijn eigen regel tekst. Ten eerste vind ik het geen gezicht en ten tweede schrikt het je klant af als zij zo’n link in een mail tegen komen.

https://search.google.com/local/writereview?placeid=ChIJOYpOiMlKxEcRWuolmqRaMC0

Hoe je dit doet? Het is niet ingewikkeld. Schrijf een regel tekst die je gebruiken wilt om als link te gebruiken. Selecteer deze regel vervolgens en klik op rechter muisknop en klik op de regel Hyperlink.

google reviews verzamelen005

Kopieer en plak vervolgens de link in het adres veld en klik op ok. Als je nu op jouw tekst klikt dan wordt de link geactiveerd.

 

google reviews verzamelen006

Verstuur nu de mail naar je klant(en).

Heel veel succes met het verzamelen van jouw Google reviews! Heb je wat aan mijn blogpost gehad? Dan zou ik het leuk vinden wanneer je een reactie achter laat. 🙂

 

Hoger in Google met zoekmachine optimalisatie van Webcare4all
Online marketing Webcare4all
google ads campagne webcare4all 970x250
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h