Waar vind ik gratis afbeeldingen voor mijn website?

gratis-stockfoto-honden

Waar vind ik gratis afbeeldingen voor mijn website?

Ben je net als ik vaak aan het zoeken naar de juiste afbeelding voor op je website of voor je social media bericht? De verleiding is groot om even op Google te zoeken naar een afbeelding die bij het onderwerp past. Maar pas daar mee op. Wanneer je een afbeelding gebruikt waar auteursrecht op rust en je deze gebruikt zonder toestemming dan kan je dat zo maar een paar honderd euro aan boete gaan kosten. Tja, dat is toch zonde weet ik uit ervaring 🙂

Je kunt op internet heel veel gratis afbeeldingen vinden. Maar het kost soms wel erg veel tijd om het juiste plaatje te vinden. FreePhotos.cc is een site waar je gratis stockfoto’s kunt vinden afkomstig van stock foto providers. Superhandig wanneer je regelmatig op zoek bent naar een creatieve illustratie bij je tekst.

Om het zoeken makkelijker te maken zijn de afbeeldingen ondergebracht in verschillende rubrieken.

Zakelijk

gratis-stockfoto-zakelijk

Een bureau, een stropdas en een net pak, dat zijn de gebruikelijke beelden voor een zakelijke onderneming. Natuurlijk is er meer mogelijk. In deze groep vind je natuurlijk afbeeldingen van kantoortuinen, conferentiezalen, maar ook van straatjes met lokale winkeltjes of bijvoorbeeld een pop-up store, mensen aan het werk of onderweg met laptop of aan een bak koffie.

Kantoor

gratis-stockfoto-kantoor

Zoek je specifiek iets kantoorachtigs, kijk dan hier. Veel gebruikelijke kantoorsettings, maar ook vergaderopstellingen, veel artistieke stoelshots, heel veel stedelijk kantoorpanden, maar ook wat meer desolate plaatjes van kille gebouwen en minimalistische inrichting. Een secretaresse afbeelding compleet met bril of vergaderende oliesjeiks vind je hier ook.

Eten

gratis-stockfoto-eten

In deze categorie vind je allerlei soorten eten. Je kunt natuurlijk ook meteen ‘pizza’ in tikken of ‘eggs’ wanneer je daar een afbeelding van zoekt. In het Engels krijg je in ieder geval meer resultaten dan wanneer je de Nederlandse term gebruikt.

Mensen

gratis-stockfoto-mensen

Zeker op facebook, zijn plaatjes van mensen aan te bevelen. Je moet immers concurreren met de afbeeldingen van vrienden en vriendinnen die leuke dingen doen! Om foto’s van mensen te plaatsen heb je vaak toestemming nodig, zeker wanneer je de plaatjes voor commerciële doeleinden gebruikt. Gelukkig vind je bij freephoto’s genoeg afbeeldingen van mensen, zowel in groepen als in stelletjes of alleen. Het beperkt zich niet tot de westerse culturen, ook mensen van andere landen en culturen vind je hier. Kinderen, ouderen, mannen of vrouwen, je vindt ze allemaal in verschillende situaties. Aan het werk, spelend, pratend, zingend of gewoon een beetje aan het chillen. Dat is pas genieten.

Bloemen

gratis-stockfoto-bloemen

Heb je geen verstand van bloemen, maar wil je toch een leuk plaatje, kijk dan hier. Op deze pagina raak je onder de indruk van de hoeveelheid soorten bloemen die er zijn. Madeliefjes, rozen, dahlia’s, lelies, muurbloemen en wilde bloemen, je vindt ze hier allemaal. Maar ook foto’s van bloemenvelden of bomen met bloesem zijn beschikbaar. Zoek je iets specifieks, dan is het handig om de zoekfunctie meteen te gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld ook gelijk op kleur zoeken. Ook hier levert Engels betere resultaten op. Weet je niet hoe je een bloem noemt in het Engels dan gebruik je Google Translate toch?

Computer

gratis-stockfoto-computer

 

In deze categorie barst het van de laptops en desktops, al dan niet voorzien van koffie. Ook ouderwetse plaatjes van de eerste, grote computers of van onderdelen kun je hier vinden. Bijvoorbeeld keyboard of harde schijf. Ben je op zoek naar mensen die werken met een computer dan vind je die hier ook. Je kunt natuurlijk ook zoeken op trefwoord.

De lucht

gratis-stockfoto-lucht

Luchtfoto’s doen het altijd goed. Als achtergrond of als rustgevend plaatje. Omdat de lucht altijd anders is, zijn de hoeveelheid afbeeldingen ook oneindig. Zowel een strak blauwe hemel als stapelwolken zijn zeer fotogeniek. Net als uiteraard de opkomende of ondergaande zon.

Auto’s

gratis-stockfoto-auto

Bijna iedereen heeft een auto, dus wanneer je een plaatje zoekt vind je hier de juiste auto. Zowel moderne auto’s als klassieke, maar ook bijvoorbeeld raceauto’s of afgetrapte auto’s (voor namelijk pick-ups). Wie weet vind je hier de auto die je ooit had of die je graag zou willen bezitten. Met de afbeelding van een auto kun je de juiste sfeer oproepen van nostalgie, rijkdom of snelheid. Ook de mens en zijn auto vind je hier terug.

Honden

gratis-stockfoto-honden

We zijn dol op honden en honden op ons. Ze zijn ook gek op poseren lijkt het wel. Alle mogelijke rassen en soorten vind je in deze rubriek. Van Bassets tot Malamute en van Beagle tot Bulldog. Uiteraard barst het er ook van de puppy’s en lekkere luie honden.

Koffie

gratis-stockfoto-koffie

Met koffie zit je altijd goed. Koffie staat symbool voor gezelligheid, warmte en openheid. Dus met een foto van een kop koffie straal je gastvrijheid uit. Gecombineerd met krant, leestafel en computer heb je een compleet plaatje. Maar ook plaatjes van koffieplantages, de oogst en de arbeiders staan in deze categorie. Zoek je echter een coffeeshop, dan krijg je waarschijnlijk Starbucks 🙂

Steden

gratis-stockfoto-steden

De stedelijke omgeving kan heel fotogeniek en inspirerend zijn. Zowel plaatjes van de stad zelf als de mensen die in een stad wonen, vind je hier. Uiteraard ook foto’s van bekende grote steden als Rome, Parijs, New York en London. Amsterdam ontbreekt ook niet. Typ je als trefwoord ‘Amsterdam’, dan krijg je zowel fietsen als veel bootjes te zien, met of zonder gracht, bij daglicht en in het donker. Tulpen uiteraard en zelfs een verdwaalde Chevrolet Impala. Bij een woonwagenkamp. De multiculturele hoofdstad bij uitstek in beeld.

Katten

webdesign, seo, online marketing, website laten maken

Plaatjes van katten doen het altijd goed. We zijn dol op katten, al dan niet verkleed. Gelukkig zijn ze ook razendsnel weer uit zo’n pak, dus de meeste foto’s gaan gewoon over katten zoals ze zijn. Kittens, slapend of rennend, blazend of languit gestrekt in de zon, je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er al een foto van gemaakt. Kant en klaar en gratis op freephoto’s.cc

Familie

gratis-stockfoto-familie

Heel veel foto’s van families waar de kinderen met of zonder huisdieren centraal staan. Hand in hand, knuffelend of met zijn allen in de dierentuin of aan het picknicken, families zijn een dankbaar fotografie onderwerp en dus heb je heel veel keuze. Ieder plaatje heeft weer een eigen boodschap. Met familiefoto’s straal je betrouwbaarheid, veiligheid en behoefte aan zekerheid uit.

Muziek

gratis-stockfoto-muziek

Muziek is voor mensen een bron van inspiratie en rust. Foto’s van muziek waarbij de muziek bijna hoorbaar is, voegen dus iets extra’s toe aan je tekst. Je kunt kiezen voor afbeeldingen van de instrumenten, maar ook van bands of optredens. Denk ook aan nostalgische afbeeldingen van een ouderwetse grammofoon of lampenradio (alhoewel ‘bulb radio’ geen geschikte afbeeldingen oplevert, maar wel vintage radio).

Conclusie

Freephoto is een geweldige bron van gratis afbeeldingen waarmee je je website, blog of presentaties mee kunt illustreren. De bovenstaande opsomming is verre van volledig. Wanneer je de site bezoekt zie je sowieso al 100 categorieën. De foto’s zijn van afkomstig van de vijf beste stockfoto providers. Je zult zien dat de foto’s stuk voor stuk iets extra’s te bieden hebben. Afbeeldingen vergroten de betrokkenheid, zorgen voor een kwinkslag of zijn gewoon mooi. Maar bovenal straalt een originele,  kwalitatief goede foto betrouwbaarheid uit.

Hoger in Google met zoekmachine optimalisatie van Webcare4all
Online marketing Webcare4all
Google ads campgagne laten maken
Ja, ook wij gebruiken cookies. Daarmee zorgen we o.a. dat de website beter werkt, dat je social media links en video's kunt bekijken en dat we ons aanbod op jouw interesse kunnen afstemmen.
Open chat
1
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee helpen?