Waar vind ik gratis afbeeldingen voor mijn website?

gratis-stockfoto-honden

Waar vind ik gratis afbeeldingen voor mijn website?

Als je regelmatig content creëert voor je website of social media, dan weet je hoe belangrijk het is om de juiste afbeelding te vinden die je verhaal complementeert. Maar, zoals velen van ons hebben ervaren, kan het gebruik van afbeeldingen zonder de juiste toestemming je onverwacht een fikse boete opleveren vanwege auteursrechten. Daarom is het cruciaal om betrouwbare bronnen te gebruiken voor rechtenvrije foto’s.

Het gevaar van zomaar afbeeldingen gebruiken

Even snel een afbeelding van Google halen lijkt misschien een gemakkelijke oplossing, maar dit kan serieuze gevolgen hebben. Afbeeldingen op internet kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn, en het onrechtmatig gebruiken ervan kan leiden tot boetes die hoog kunnen oplopen. Dit heb ik zelf, tot mijn spijt, al eens ervaren.

Waar vind je dan veilige afbeeldingen?

Er zijn gelukkig meerdere websites waar je veilig rechtenvrije foto’s kunt vinden. Deze websites bieden een schat aan afbeeldingen die je gratis en zonder zorgen kunt gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële doeleinden.

  1. FreePhotos.cc: Deze site is mijn persoonlijke favoriet. FreePhotos.cc biedt een collectie van gratis stockfoto’s afkomstig van verschillende stockfoto providers. Het is een uitstekende bron voor wie regelmatig op zoek is naar creatieve illustraties.
  2. Unsplash: Bekend om zijn hoge kwaliteit en unieke foto’s, aangeboden door een actieve community van fotografen.
  3. Pixabay: Een veelzijdige site met een breed scala aan gratis foto’s, vectoren en illustraties.
  4. Pexels: Ideaal voor zowel foto’s als video’s, perfect voor multimediale projecten.
  5. StockSnap.io: Staat bekend om zijn uitgebreide en regelmatig bijgewerkte collectie.
  6. Burst (door Shopify): Speciaal gericht op ondernemers, met foto’s die aansluiten bij verschillende zakelijke thema’s.
  7. Gratisography: Voor als je op zoek bent naar iets unieks en artistieks.

Zakelijk afbeeldingen

gratis-stockfoto-zakelijk

Een bureau, een stropdas en een net pak, dat zijn de gebruikelijke beelden voor een zakelijke onderneming. Natuurlijk is er meer mogelijk. In deze groep vind je natuurlijk afbeeldingen van kantoortuinen, conferentiezalen, maar ook van straatjes met lokale winkeltjes of bijvoorbeeld een pop-up store, mensen aan het werk of onderweg met laptop of aan een bak koffie.

Kantoor afbeeldingen

gratis-stockfoto-kantoor

Zoek je specifiek iets ‘kantoorachtigs’, kijk dan hier. Veel gebruikelijke kantoorsettings, maar ook vergaderopstellingen, veel artistieke stoelshots, heel veel stedelijk kantoorpanden, maar ook wat meer desolate plaatjes van kille gebouwen en minimalistische inrichting. Een secretaresse afbeelding compleet met bril of vergaderende oliesjeiks vind je hier ook.

Afbeeldingen van eten

gratis-stockfoto-eten

In deze categorie vind je allerlei soorten eten. Je kunt natuurlijk ook meteen ‘pizza’ in tikken of ‘eggs’ wanneer je daar een afbeelding van zoekt. In het Engels krijg je in ieder geval meer resultaten dan wanneer je de Nederlandse term gebruikt.

Afbeeldingen van mensen

gratis-stockfoto-mensen

Zeker op facebook, zijn plaatjes van mensen aan te bevelen. Je moet immers concurreren met de afbeeldingen van vrienden en vriendinnen die leuke dingen doen! Om foto’s van mensen te plaatsen heb je vaak toestemming nodig, zeker wanneer je de plaatjes voor commerciële doeleinden gebruikt. Gelukkig vind je bij freephoto’s genoeg afbeeldingen van mensen, zowel in groepen als in stelletjes of alleen. Het beperkt zich niet tot de westerse culturen, ook mensen van andere landen en culturen vind je hier. Kinderen, ouderen, mannen of vrouwen, je vindt ze allemaal in verschillende situaties. Aan het werk, spelend, pratend, zingend of gewoon een beetje aan het chillen. Dat is pas genieten.

Afbeeldingen van bloemen

gratis-stockfoto-bloemen

Heb je geen verstand van bloemen, maar wil je toch een leuk plaatje, kijk dan hier. Op deze pagina raak je onder de indruk van de hoeveelheid soorten bloemen die er zijn. Madeliefjes, rozen, dahlia’s, lelies, muurbloemen en wilde bloemen, je vindt ze hier allemaal. Maar ook foto’s van bloemenvelden of bomen met bloesem zijn beschikbaar. Zoek je iets specifieks, dan is het handig om de zoekfunctie meteen te gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld ook gelijk op kleur zoeken. Ook hier levert Engels betere resultaten op.

Afbeeldingen van computers

gratis-stockfoto-computer

In deze categorie barst het van de laptops en desktops, al dan niet voorzien van koffie. Ook ouderwetse plaatjes van de eerste, grote computers of van onderdelen kun je hier vinden. Bijvoorbeeld keyboard of harde schijf. Ben je op zoek naar mensen die werken met een computer dan vind je die hier ook. Je kunt natuurlijk ook zoeken op trefwoord.

Afbeeldingen van luchten

gratis-stockfoto-lucht

Luchtfoto’s doen het altijd goed. Als achtergrond of als rustgevend plaatje. Omdat de lucht altijd anders is, zijn de hoeveelheid afbeeldingen ook oneindig. Zowel een strak blauwe hemel als stapelwolken zijn zeer fotogeniek. Net als uiteraard de opkomende of ondergaande zon.

Afbeeldingen van auto’s

gratis-stockfoto-auto

Bijna iedereen heeft een auto, dus wanneer je een plaatje zoekt vind je hier de juiste auto. Zowel moderne auto’s als klassieke, maar ook bijvoorbeeld raceauto’s of afgetrapte auto’s (voor namelijk pick-ups). Wie weet vind je hier de auto die je ooit had of die je graag zou willen bezitten. Met de afbeelding van een auto kun je de juiste sfeer oproepen van nostalgie, rijkdom of snelheid.

En natuurlijk afbeeldingen van honden

gratis-stockfoto-honden

We zijn dol op honden en honden op ons. Ze zijn ook gek op poseren lijkt het wel. Alle mogelijke rassen en soorten vind je in deze rubriek. Van Bassets tot Malamute en van Beagle tot Bulldog. Uiteraard barst het er ook van de puppy’s en lekkere luie honden.

Afbeeldingen van koffie

gratis-stockfoto-koffie

Met koffie zit je altijd goed. Koffie staat symbool voor gezelligheid, warmte en openheid. Dus met een foto van een kop koffie straal je gastvrijheid uit. Gecombineerd met krant, leestafel en computer heb je een compleet plaatje. Maar ook plaatjes van koffieplantages, de oogst en de arbeiders staan in deze categorie. Zoek je echter een coffeeshop, dan krijg je waarschijnlijk Starbucks 🙂

Foto’s van steden

gratis-stockfoto-steden

De stedelijke omgeving kan heel fotogeniek en inspirerend zijn. Zowel plaatjes van de stad zelf als de mensen die in een stad wonen, vind je hier. Uiteraard ook foto’s van bekende grote steden als Rome, Parijs, New York en London. Amsterdam ontbreekt ook niet. Typ je als trefwoord ‘Amsterdam’, dan krijg je zowel fietsen als veel bootjes te zien, met of zonder gracht, bij daglicht en in het donker. Tulpen uiteraard en zelfs een verdwaalde Chevrolet Impala bij een woonwagenkamp. De multiculturele hoofdstad bij uitstek in beeld.

Afbeeldingen van katten

webdesign, seo, online marketing, website laten maken

Plaatjes van katten doen het altijd goed. We zijn dol op katten, al dan niet verkleed. Kittens, slapend of rennend, blazend of languit gestrekt in de zon, je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er al een foto van gemaakt.

Familie plaatjes

gratis-stockfoto-familie

Heel veel foto’s van families waar de kinderen met of zonder huisdieren centraal staan. Hand in hand, knuffelend of met zijn allen in de dierentuin of aan het picknicken, families zijn een dankbaar fotografie onderwerp en dus heb je heel veel keuze. Ieder plaatje heeft weer een eigen boodschap. Met familiefoto’s straal je betrouwbaarheid, veiligheid en behoefte aan zekerheid uit.

Muziek gerelateerde afbeeldingen

gratis-stockfoto-muziek

Muziek is voor mensen een bron van inspiratie en rust. Foto’s van muziek waarbij de muziek bijna hoorbaar is, voegen dus iets extra’s toe aan je tekst. Je kunt kiezen voor afbeeldingen van de instrumenten, maar ook van bands of optredens. Denk ook aan nostalgische afbeeldingen van een ouderwetse grammofoon of lampenradio (alhoewel ‘bulb radio’ geen geschikte afbeeldingen oplevert, maar wel vintage radio).

Conclusie

Freephoto is een geweldige bron van gratis afbeeldingen waarmee je je website, blog of presentaties mee kunt illustreren. De bovenstaande opsomming is verre van volledig. Wanneer je de site bezoekt zie je sowieso al 100 categorieën. De foto’s zijn van afkomstig van de vijf beste stockfoto providers. Je zult zien dat de foto’s stuk voor stuk iets extra’s te bieden hebben. Afbeeldingen vergroten de betrokkenheid, zorgen voor interactie of zijn gewoon mooi. Maar bovenal straalt een originele, kwalitatief goede foto professionaliteit en betrouwbaarheid uit.

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h