Het belang van een goede meta description
Er zijn heel wat zaken van belang wanneer je hoger in Google wilt komen met je website. Tekst is een belangrijk onderdeel en het is altijd goed om waardevolle content te publiceren.
Wanneer je een artikel hebt geschreven dan wil je natuurlijk dat het gelezen wordt. Door in het artikel slim om te gaan met je zoekwoorden vergroot je die kans aanzienlijk. Maar dan ben je er nog niet. Je hebt ook links nodig naar je website en bezoekers die op je zoekresultaat klikken. Hoe meer mensen dit doen, hoe interessanter je wordt voor Google.
Door de meta description van je artikel te optimaliseren voor bezoekers en de zoekmachines verhoog je de CTR (Click Through Rate). Dit is een rankingfactor voor Google en zorgt ervoor dat je stijgt in de zoekmachines.
Waar moet een goede meta-omschrijving aan voldoen.
Een meta-omschrijving moet duidelijk maken wat bezoekers op een pagina kunnen verwachten. Het moet ervoor zorgen dat mensen eerder op een bepaald zoekresultaat klikken. Hoe vaker mensen klikken op een van jouw zoekresultaten des te hoger jouw website zal ranken in Google. Maar hoe schrijf en optimaliseer je nu een meta-omschrijving? Hierbij een aantal handige tips. Zorg dat de lengte van de omschrijving tussen de 135 en 160 karakters is.
- Vul voor de pagina’s van je website altijd een meta-omschrijving in. Wanneer je dit doet laat Google dit meestal
- Schrijf de meta-omschrijving actief en verleid potentiele bezoekers om door te klikken naar je website.
- Zorg ervoor dat de omschrijving aansluit bij de inhoud van de webpagina. Als je verkeerde verwachtingen schept zijn bezoekers zo weg.
- Gebruik je belangrijkste zoekwoord van de pagina in de omschrijving, de term waarop je met de pagina wilt scoren bij zoekmachines. Als iemand exact op deze term zoekt toont Google hem dik gedrukt zien en dat zorgt voor een extra attentiewaarde.
- Voeg structured data toe aan je webpagina’s. Dit zijn korte stukjes code die aanvullende gegevens laten zien bij de zoekresultaten. Een bekend voorbeeld is de sterretjes die je ziet als je een webwinkel zoekt. Dit zorgt ook weer voor een hoger CTR.
Een meta description wordt niet alleen gebruikt door zoekmachines, maar ook door social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Als je een link deelt op een van deze platformen wordt automatisch de meta-omschrijving die je hebt opgegeven getoond.
Hoe presteren mijn meta descriptions?
Hoe kom ik erachter of mensen op mijn zoekresultaten klikken? Wanneer je wilt Wil je weten hoeveel mensen op jouw zoekresultaten klikken, maak dan een account aan bij Google Search Console.
Onder de knop ZOEKVERKEER --> ZOEKANALYSE zie je via welke zoektermen je nu bezoekers aantrekt. Selecteer wel even de vinkjes boven aan de pagina.
Onder VERTONINGEN zie je hoe vaak jouw website de afgelopen 30 dagen zichtbaar was in zoekresultaten. Klikken laat zien hoe vaak iemand erop klikte en CTR staat voor Click Through Rate, het doorklikpercentage. In de laatste rij zie je je gemiddelde positie voor de zoekterm.
Een goede meta description is zowel duidelijk als verleidelijk. Bezoekers zijn ongeduldig en willen snel vinden wat ze zoeken. Wanneer jij hierin slaagt zal je dit zeker merken in de rankings.