Is jouw website up to date? Houd jouw website in Topconditie!

webdesign-en-online-marketing

Is jouw website up to date?

Het kan klinken als een vanzelfsprekendheid, maar het frequent controleren en up-to-date houden van je website is essentieel. Toegegeven, met de hectiek van dagelijkse taken is dit iets dat we vaak vergeten of uitstellen. Daarom is het een goed idee om zo nu en dan een moment te nemen om de gezondheid van je website te checken!

Nu kun je je wel voorstellen dat er een waslijst aan aspecten is die je regelmatig zou moeten controleren. Maar geen zorgen, ik ga niet elke kleine taak benoemen. Ik focus me op de meest relevante punten en de aspecten die vaak over het hoofd worden gezien. Deze snelle check-up zou deel moeten uitmaken van je routine in het beheren van je website.

1. Copyright en jaartal

Op vele websites, van de meest bescheiden blogs tot toonaangevende e-commerce platforms, valt een klein maar cruciaal detail op – een copyrightvermelding, doorgaans vergezeld van het jaartal, bijvoorbeeld: © Copyright – 2022. Je kunt het bijna horen zuchten onder de last van vergetelheid, wachtend op de dag dat iemand zich herinnert om het bij te werken voor het nieuwe jaar. Maar is dat echt nodig? Nee, gelukkig niet. Met een klein stukje code toegevoegd aan je website kan deze taak volledig geautomatiseerd worden. Dus in plaats van elk jaar handmatig het jaartal aan te passen, zal de code dit automatisch voor je doen, zodat je copyrightvermelding altijd actueel blijft.

In je footer.php zoek je naar waar je tekst wordt getoond. Om het juiste jaartal weer te geven aan de hand van de tijd en datum instelling op de server, voeg je deze code toe:

&copy; Copyright - <?php echo date("Y") ?>

Dit vertaalt zich naar © Copyright – 2023

2. Het BTW-ID

Op talrijke websites van eenmanszaken merk ik dat er nog steeds gebruik wordt gemaakt van het oude btw-nummer. Echter, sinds 1 januari 2020 heeft de Belastingdienst aan alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer verstrekt. Dit nieuwe nummer is ingevoerd om de privacy van ondernemers beter te waarborgen. Het oude btw-nummer bevatte namelijk je burgerservicenummer (BSN), wat een risico op identiteitsfraude met zich meebracht.

Het is essentieel om te weten dat je verplicht bent om dit nieuwe btw-identificatienummer te vermelden op je website en in alle communicatie met klanten en leveranciers. Dit geldt voor facturen, offertes en ook voor je algemene correspondentie.

Als je nog steeds je oude btw-nummer op je website hebt staan, raad ik je aan om dit zo snel mogelijk bij te werken. Dit helpt niet alleen om te voldoen aan de wettelijke vereisten, maar het versterkt ook het vertrouwen van klanten door te laten zien dat je bedrijf up-to-date en in lijn is met de huidige wet- en regelgeving.

3. HTTPS certificaat

Heeft je website een veilige verbinding via HTTPS, ondersteund door een geldig SSL-certificaat? En is deze veilige verbinding consistent actief op alle pagina’s van je site?

Een SSL (Secure Sockets Layer) certificaat is van cruciaal belang voor de veiligheid van je website. Het versleutelt de informatie die tussen de browser van de gebruiker en de server van de website wordt uitgewisseld, waardoor de gegevens van de gebruiker veilig blijven. Deze versleuteling is essentieel om te voorkomen dat gevoelige informatie, zoals creditcardnummers of persoonlijke gegevens, in de verkeerde handen valt.

Bovendien helpt een SSL-certificaat om het vertrouwen van je bezoekers te winnen. Websites met HTTPS in de URL laten zien dat ze veilig zijn, wat bezoekers geruststelt.

website https certificaat

Daarom is het belangrijk om niet alleen te controleren of je website een SSL-certificaat heeft, maar ook of dit certificaat nog geldig is en correct werkt op alle pagina’s. Een verlopen certificaat of één die niet op elke pagina werkt, kan net zo schadelijk zijn als helemaal geen certificaat hebben. Je zou periodiek alle pagina’s van je site moeten controleren om ervoor te zorgen dat ze allemaal de veilige HTTPS-verbinding gebruiken.

Het controleren van je SSL-certificaat en de veiligheid van je websiteverbinding kan eenvoudig online gedaan worden met verschillende tools. Een van mijn favorieten is SSL Labs’ SSL Server Test.

SSL Server Test is een gratis en eenvoudig te gebruiken tool die een grondige analyse van de configuratie van elke SSL-webserver op het publieke internet kan uitvoeren. Volg deze stappen om je SSL-certificaat te controleren:

1. Bezoek de website van SSL Labs: https://www.ssllabs.com/ssltest/
2. Voer in het vak ‘Hostname’ de URL van je website in (bijvoorbeeld www.jouwwebsite.nl) en klik op ‘Submit’.
3. De tool zal nu je website analyseren. Dit kan enkele minuten duren.

SSL Labs geeft vervolgens een gedetailleerd rapport met een algehele beoordeling van de veiligheid van je website, de geldigheid van je SSL-certificaat en of het correct is geconfigureerd op alle pagina’s. Het is een uitstekende manier om te controleren of je website veilig is voor je bezoekers en of er problemen zijn die aandacht vereisen. Herhaal deze check regelmatig om ervoor te zorgen dat je website altijd veilig blijft.

4. LINKS

Het lijkt misschien een kleinigheid, maar het checken van alle links op je website, zowel intern als extern, speelt een essentiële rol in de ervaring van je bezoekers. Niets is frustrerender voor een gebruiker dan klikken op een link en belanden op een “404 niet gevonden” pagina.

Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je een pagina hernoemd of verwijderd, waardoor de links die ernaartoe leiden niet meer werken. Of wellicht heeft een externe site, waar je naar linkt, hun URL-structuur gewijzigd of de betreffende pagina verwijderd.

Het is daarom van belang om regelmatig je links te controleren en ervoor te zorgen dat ze allemaal correct functioneren. Dit omvat zowel interne links (die naar andere pagina’s op jouw eigen site wijzen) als externe links (die naar andere websites leiden).

Er zijn online hulpmiddelen zoals de Google Search Console en gratis websites zoals de BROKEN LINK CHECKER van Ahrefs die je kunnen helpen deze taak te automatiseren. Deze tools kunnen jouw website scannen en eventuele kapotte links identificeren, waardoor je tijd en moeite bespaart. Het periodiek uitvoeren van deze controle kan helpen de gebruikerservaring op je site te optimaliseren en eventuele SEO-problemen te voorkomen die kunnen voortvloeien uit een groot aantal kapotte links.

5. Modules en Plugins

Ben je een gebruiker van een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress, Joomla, of Drupal? Dan is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je altijd de meest recente versie van je CMS gebruikt. Het negeren van updates kan onbedoelde gevolgen hebben voor de veiligheid en functionaliteit van je website.

CMS-providers brengen regelmatig updates uit die beveiligingspatches bevatten. Deze patches corrigeren kwetsbaarheden die, indien niet aangepakt, de deur kunnen openen voor hackers om toegang te krijgen tot je website. Het negeren van deze updates kan je website daarom blootstellen aan onnodige risico’s.

Daarnaast kunnen updates ook nieuwe functies en verbeteringen bevatten die de prestaties en functionaliteit van je website kunnen verbeteren. Het niet updaten naar de nieuwste versie kan betekenen dat je niet profiteert van deze verbeteringen, en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot compatibiliteitsproblemen met andere onderdelen van je website, zoals plugins of thema’s.

Het regelmatig controleren en updaten van je CMS moet een vast onderdeel zijn van je websitebeheer routine. Vergeet niet om altijd een back-up van je website te maken voordat je een update uitvoert, voor het geval er iets misgaat. Dit zorgt voor de veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van je online aanwezigheid.

6. Contactformulier

Staat de functionaliteit van je contactformulier nog steeds op scherp? Als je website niet dagelijks overstelpt wordt met vragen of aanvragen, kan het soms moeilijk zijn om te weten of je contactformulier nog naar behoren functioneert. Het kan zomaar gebeuren dat een gemiste update of een kleine wijziging in de instellingen ervoor zorgt dat je waardevolle berichten van potentiële klanten misloopt.

In tegenstelling, als je merkt dat je inbox wordt overspoeld met SPAM berichten, kan het zijn dat je antispam functie niet correct werkt. Functies zoals reCAPTCHA of Honeypot zijn essentiële tools om ongewenste berichten op afstand te houden en je tijd te besparen.

Daarom is het belangrijk om, als onderdeel van je regelmatige website check-up, het contactformulier zelf te testen. Vul het in en verstuur een bericht naar jezelf om te zien of het correct aankomt. Controleer tegelijkertijd de spam-preventietools, zorg ervoor dat ze zijn ingeschakeld en naar behoren werken. Het soepel laten werken van deze communicatielijn kan een cruciale rol spelen in de interactie met je bezoekers en potentiële klanten.

7.Google Maps

Het komt vaak voor dat websites worden voorzien van een handige Google Maps weergave, een visuele gids voor bezoekers die je bedrijfslocatie willen vinden. Maar helaas kunnen deze kaartjes soms hun doel missen en niet correct weergegeven worden.

Het probleem kan liggen bij een verouderde API-sleutel, een verandering in de Google Maps servicevoorwaarden, of misschien heb je zelfs je bedrijfslocatie verplaatst en de kaart niet bijgewerkt. De sleutel hier is het regelmatig controleren van deze functie om ervoor te zorgen dat je bezoekers de juiste informatie krijgen.

In een eerder blog heb ik uitgebreid uitgelegd hoe je dit probleem kunt identificeren en oplossen. Ik raad je aan dit eens te bekijken als onderdeel van je routinecontroles. Een correct functionerende Google Maps-weergave kan het verschil maken voor een klant die van plan is een bezoek aan je fysieke locatie te brengen.

8.Laadsnelheid van je website

Een vaak over het hoofd gezien, maar cruciaal aspect van het onderhoud van je website is het controleren van de laadsnelheid. Hoe snel je website laadt, heeft een directe impact op zowel de gebruikservaring als de positie van je site in de zoekresultaten van Google. Een website die snel laadt, zorgt niet alleen voor tevreden bezoekers, maar kan ook je SEO ranking verbeteren en tot hogere conversieratio’s leiden.

Er zijn talrijke online tools zoals Google’s PageSpeed Insights, GTMetrix en Pingdom die je kunt gebruiken om de laadsnelheid van je site te controleren. Deze tools geven je niet alleen inzicht in hoe snel je website laadt, maar ook waardevolle suggesties voor verbetering.

Houd in gedachten dat de laadsnelheid kan variëren door factoren zoals serverprestaties, de grootte en het aantal afbeeldingen, en de hoeveelheid JavaScript en CSS-bestanden op je site. Daarom is het essentieel om deze met enige regelmaat te controleren en zo nodig aan te passen.

Door dit aspect van websitebeheer op te nemen in je regelmatige controlelijst, kun je ervoor zorgen dat je website altijd optimaal presteert en een positieve ervaring biedt aan je bezoekers.

Is jouw website up to date? Houd jouw website in Topconditie!

Conclusie

Het beheren van een website is een voortdurende taak die bestaat uit veel meer dan alleen het regelmatig toevoegen van nieuwe inhoud. Het vraagt om regelmatige inspecties en onderhoud om ervoor te zorgen dat je website blijft presteren zoals het hoort en een geweldige ervaring biedt aan je bezoekers.

De tips die ik in dit blog heb gedeeld, kunnen je helpen bij het uitvoeren van deze regelmatige controles, zodat je problemen kunt identificeren voordat ze een impact hebben op de prestaties van je website.

Als je echter merkt dat sommige van deze taken te ingewikkeld zijn of als je gewoon niet de tijd hebt om deze zelf uit te voeren, maak je geen zorgen. We zijn hier om te helpen! Aarzel niet om ons een mailtje te sturen als je hulp nodig hebt bij het uitvoeren van deze checks of het oplossen van eventuele problemen die je tegenkomt. Wij staan klaar om je te assisteren en te zorgen dat je website altijd in topconditie verkeert.

Tot slot, vergeet niet dat het onderhoud van je website een investering is in het succes van je online vindbaarheid. Dus, maak er vandaag nog een prioriteit van!

Hoger in Google met zoekmachine optimalisatie van Webcare4all
Online marketing Webcare4all
google ads campagne webcare4all 970x250
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h