Maakt WordPress SEO plugins straks overbodig?

seo-plugin-wordpress

Maakt WordPress SEO plugins straks overbodig?

Onlangs heeft WordPress de nieuwe update 5.5 gelanceerd. Meest opvallende aan de update is dat je WordPress website nu automatisch een XML sitemap maakt van je website en deze vervolgens deelt met Google. Heel handig, want voorheen moest je daarvoor een aparte SEO plugin installeren. De vraag is echter, of deze mogelijkheid SEO plugins helemaal overbodig maakt.

Om deze vraag te beantwoorden leggen we eerst uit wat een XML sitemap eigenlijk is. Een sitemap is eigenlijk precies wat de naam suggereert: een schematisch overzicht van je website, waarin alle URL’s van je pagina onder elkaar staan. Dit maakt het eenvoudig om de juiste informatie te vinden. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor de zoekmachines.

Er bestaan twee type sitemaps:

  1. Sitemap voor bezoekers in HTML, waarmee de bezoeker snel kan zien waar hij welke informatie kan vinden. Deze sitemap is mooi vormgegeven en de bezoeker kan intuïtief vinden op welke pagina de gezochte informatie staat;
  2. Sitemap voor zoekmachines, gemaakt in XML. Deze bestaat louter uit links naar de verschillende pagina’s. De URL van deze sitemap kun je handmatig opgeven in Google Search Console. Hiermee weten de zoekmachines welke pagina’s geïndexeerd moeten worden.

Een vooruitgang of niet?

De nieuwe versie van WordPress zorgt er dus automatisch voor dat er een XML sitemap wordt  aangemaakt en gedeeld met Google. Dit lijkt een mooie vooruitgang, ware het niet dat de sitemap die WordPress maakt, afbeeldingen en video’s overslaat. Dat is natuurlijk bijzonder jammer, omdat heel veel websites én bezoekers juist veel waarde hechten aan afbeeldingen. WordPress zelf geeft een nogal vage verklaring dat niet alle websites gebruik maken van afbeeldingen en video’s in de sitemap.

Wat wel handig is, is dat de nieuwe WordPress versie 5.5. er ook voor zorgt dat in je robots.txt automatisch een verwijzing komt te staan waar de sitemap te vinden is. Een robots.txt bestand is een bestandje op elke website waarin staat welke pagina’s wel of niet door de zoekmachine moeten worden doorzocht. De crawlers van Google gaan daarom altijd op zoek naar robots.txt. De URL van de XML sitemap ziet er zo uit: URL van je www.domeinnaam.nl/wp-sitemap.xml

SEO plugins doen natuurlijk meer dan alleen een sitemap maken om de zoekmachines te laten weten welke pagina’s er zijn te vinden. SEO plugins zorgen er ook voor dat zoekmachines eenvoudig begrijpen waar je pagina’s overgaan. En dat heb je weer nodig om in relevante zoekresultaten zo hoog mogelijk te verschijnen. Een automatische sitemap doet daar niets aan af.

Conclusie

Het is fijn dat de nieuwe versie automatisch een XML bestand aanmaakt en deelt met Google, alleen wanneer je veel afbeeldingen hebt die belangrijk zijn in de zoekresultaten, dan heb je eigenlijk weinig aan de automatische XML-sitemap. Denk maar aan iedereen die op zoek is naar een paar nieuwe schoenen, kleding, recept of zelfs een huis: een plaatje zegt zoveel meer. Dan kun je beter gebruik maken van de bestaande SEO-plug-ins, die ook (al lang) in staat zijn een XML Sitemap aan te maken.

Bovendien kun je de SEO plugins om andere redenen gewoonweg niet missen, daar zijn ze te belangrijk voor. wanneer je serieus werk wilt maken van zoekmachine optimalisatie. Want de SEO-plug-ins helpen je met het optimaliseren van je tekst èn afbeeldingen voor de zoekmachine. Alleen wanneer je helemaal niet geïnteresseerd bent in SEO (wat ons uitermate zou bevreemden), dan is de geïntegreerde sitemap van WordPress 5.5. misschien wel handig voor jou.

Tip: wanneer je gebruik maakt van de Yoast SEO of SEOpress plugin, dan schakelt deze de automatische XML sitemap optie uit. Hoef je helemaal niets voor te doen.

Photo by Stephen Phillips – on Unsplash

Hoger in Google met zoekmachine optimalisatie van Webcare4all
Online marketing Webcare4all
google ads campagne webcare4all 970x250
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h