Orphan pages op je website oplossen

seo-configuratie-pakket

Wat zijn orphan pages?

Orphan pages zijn pagina’s op je website die niet verbonden is met andere pagina’s op je website. De letterlijke vertaling van deze term is ‘weespagina’s’. Er is geen link die naar ze verwijst, waardoor Google of de andere zoekmachine bots deze pagina’s niet kunnen vinden. Zo’n pagina is dus een gemiste kans waar het gaat om het trekken en boeien van bezoekers. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. In dit blog vertel ik hoe je dat aanpakt.

Hoe los je orphan pages op?

Er zijn veel verschillende manieren om orphan pages op te sporen. Ik gebruik altijd WebSite Auditor van SEO Powersuit. Er is ook een betaalde versie maar de gratis variant voldoet prima voor dit doel.

  1. Installeer het programma
  2. Geef je website url op
  3. Koppel je Google Analytics account
  4. Koppel je Google Search Console account
  5. Vink bij crawler instellingen orphan pages aan en selecteer alle bronnen
  6. Voer een scan uit van je website

Onder het menu Site Structuur vind je het kopje Pagina’s. Wanneer je hier op klikt zie je een overzicht van alle pagina’s. In de kolom ernaast zie je hoeveel links er nar elke pagina gaan. Pagina’s met 0 links zijn de orphan pages. Zorg er voor dat je naar deze pagina linkt en het probleem is opgelost.

Maak regelmatig een website audit

Wanneer je nieuwe content toevoegt kan het gebeuren dat je vergeet ernaar te linken. Of je verwijderd een pagina met links of per ongeluk verwijder je links naar pagina’s die zich ergens onder in de website structuur bevinden. Gewoon regelmatig checken of er nieuwe orphan pages zijn. Zoals eerder gezegd, kan dit eenvoudig door een periodieke audit of crawl in te plannen.

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h