SEO Handleiding deel 4 – Navigatie

linkbuilding-content

Het nut van snel navigeren

De navigatie is belangrijk om bezoekers snel op de juiste plaats op uw website te krijgen. Korte navigatie-lijnen maken het ook voor de zoekmachines makkelijker om te bepalen wat belangrijk is en wat niet.En hoewel Google’s zoekresultaten altijd op pagina-niveau zijn, wil Google wel graag weten welke rol de pagina binnen het grotere geheel van de site heeft. In deel 4 van de reeks uit SEO Handleiding gaan we het hier over hebben. Alle websites hebben een home of een “root” pagina, die meteen meestal de meest bezochte pagina en het startpunt voor de navigatie is. Tenzij u een kleine site met een handvol pagina’s heeft, is het raadzaam om uitvoerig stil te staan bij de weg die een bezoeker moet gaan om bij de diverse onderdelen van uw website te komen. Als u een flinke groep pagina’s heeft rond een bepaald onderwerp of thema is het verstandig om een pagina te maken die deze groep en de pagina’s omschrijft in deze vorm: ( root page -> related topic listing -> specific topic).Heeft u honderden verschillende producten die onder verschillende categorieën en subcategorieën geclassificeerd kunnen worden? Dan is een duidelijke structuur in de directories wel zo handig.

De HTML sitemap

Een sitemap (html) is een eenvoudige pagina die de structuur van uw website weergeeft en normaal gesproken bestaat uit de hiërarchische opsomming van de pagina’s van uw website. Bezoekers kunnen deze sitemap gebruiken om snel de gewenste pagina te vinden. En hoewel zoekmachines deze pagina ook bezoeken en de sitemap zullen volgen , is de HTML sitemap vooral bedoelt voor uw bezoekers. Plaats een HTML sitemap op uw site en gebruik ook de XML Sitemap- Een eenvoudige sitemap in HTML met links naar alle pagina’s of de meest belangrijke pagina’s (als je honderden of zelfs duizenden pagina’s hebt) kan heel bruikbaar zijn . Met het gebruik van een XML Sitemap verzekert u zich ervan dat de zoekmachine al uw pagina’s kan vinden en indexeren. Voorkom dat:
  • Dat er op uw HTML sitemap gebroken links staan
  • Een HTML sitemap waar simpelweg een lijst met links staat zonder ze bijvoorbeeld per onderwerpen te organiseren

De XML Sitemap

De XML Sitemap, die u kunt aanmelden via Google’s Webmaster Tools, maakt het Google nog makkelijker om uw site te crawlen. Het gebruik van de XML Sitemap kan ook gebruikt worden (hoewel niet gegarandeerd) om uw geprefereerde URLs als de “canonical” aan te geven. https://www.webcare4all.nl/ of https://www.webcare4all.nl Er bestaan genoeg handige tools om snel een sitemap te creëren. Hier is een tool die ik veel gebruik. Voor CMS systemen zoals WordPress, Joomla of Drupal zijn er plugins zoals Yoast te downloaden die uit zich zelf sitemaps generen van uw website.

Tips voor uw Navigatie

Creëer een natuurlijke en vloeiend lopende hiërarchie – Maak het uw bezoekers zo makkelijk mogelijk om van algemene informatie snel naar de meer specifiekere informatie te gaan. Voeg extra navigatie pagina’s toe als dat behulpzaam is en verwerk deze in de navigatie-structuur. Voorkom dat:
  • Ingewikkelde netwerken van links en het linken van elke pagina naar iedere andere pagina
  • Het alsmaar opdelen van categorieën zodat men uiteindelijk 20 kliks nodig heeft om op de gewenste pagina terecht te komen
Gebruik zoveel mogelijk tekst-links. – Laat het grootste gedeelte van de navigatie via tekst-links verlopen, dit maakt het voor de zoekmachines een stuk makkelijker om uw site te crawlen en om de thematiek van uw site te begrijpen. Ook veel bezoekers geven de voorkeur aan tekst-links, zeker als ze Flash en Javascript niet kunnen of willen gebruiken. Voorkom dat:
  • een navigatie die geheel gebaseerd is op uitval-menus (dropdown) of knoppen in de vorm van afbeeldingen. Veel (maar niet alle) zoekmachines kunnen zo’n navigatie best volgen, maar als een bezoeker alle pagina’s via tekst-links kan bereiken zal dit de toegankelijkheid van uw website verbeteren. how Google deals with non-text files)

Breadcrumbs

Gebruik “breadcrumb” navigatie – Een “breadcrumb” is een rij van interne links aan de boven of onderkant die het de bezoekers makkelijk maakt snel naar het voorgaande niveau of naar de root terug te gaan. Meestal begint zo’n breadcrumb reeks met de root pagina als de meest linkse pagina in de rij, om vervolgens uit te breiden naar rechts met de specifiekere secties.

404 pagina

Bezoekers zullen soms op een pagina stuiten die niet bestaat, door een foute link of doordat men de URL verkeert in heeft getypt. Een custom 404 page die bezoekers netjes naar een werkende pagina op site stuurt zal de gebruikerservaring van de bezoekers enorm verbeteren. Uw 404 moet minstens een link naar de Root pagina bevatten, maar nog beter is het om ook links naar populaire en/of relevante onderwerpen aan te bieden. Google heeft ook een widget gemaakt 404 widget die u in de pagina kunt invoegen. De widget geeft de bezoeker van de 404 pagina suggesties voor een andere, wel bestaande, URL op uw site. Verder kunt u de Google Webmaster Hulpprogramma’s gebruiken om oorzaken voor de 404 boodschap te vinden. Zie: 404 errors. Voorkom dat:
  • Dat uw 404 pagina’s geïndexeerd worden door de zoekmachines. ( zorg er dus voor dat de webserver geconfigureerd is om een 404 HTTP status code te geven als een opgevraagde pagina niet bestaat.
  • Alleen een vage boodschap zoals “Not found”, “404” serveren of helemaal geen 404 pagina
  • Een lay-out gebruiken die niet past bij de rest van uw site.
Send this to a friend