De verschillen tussen UX en UI

verschillen tussen ux design en ui design

Je hoort termen als UI en UX steeds vaker. Maar waar gaat het eigenlijk over? En wat zijn de verschillen tussen UX en UI?  We leggen het je uit.

UX

UX is de afkorting voor User Experience. Veel mensen denken dat het werk van een UX designer bestaat uit het maken van wireframes (soort layouts), op zo’n manier dat de gebruiker niet in de war raakt of afhaakt bij het gebruiken van het product. En dat klopt! Alleen, er is meer en dit is niet eens het belangrijkste onderdeel van de werkzaamheden van een UX designer. Als het product voor de gebruiker op een positieve manier waarde creëert, dan ben je geslaagd in de user experience.

Hier een aantal zaken waar de UX designer zich mee bezig houdt: inzicht verschaffen in de gebruikers, A/B testen, bekijken van Google Analytics en het maken van wireframes. Verder zorgt een UX designer voor overleg met UI designers en met developers.

UI

UI is de afkorting voor User Interface. Veel mensen denken dat het werk van een UI designer bestaat uit het visueel aantrekkelijk maken van mockups. Dat klopt weer! Alleen hier geldt ook: dat is niet het belangrijkste. Het gaat er niet alleen om hoe alles eruit ziet, maar ook hoe het werkt, waar elementen geplaatst worden en hoe makkelijk een interactie mogelijk is. Het is dus meer dan afbeeldingen, illustraties en tekst stylen.

Hier een aantal zaken waar de UI designer zich mee bezighoudt: interface layout, interface design, interaction design en het vaststellen van visuele richtlijnen.

De verschillen

Is UX design belangrijker dan UI design of andersom? Nee! Beide designs zijn essentieel voor een goed product (website) en UX en UI designers werken nauw samen, maar de rollen verschillen. UX design bevindt zicht meer op het analytische en technische vlak, UI Design komt in de buurt van wat we grafisch ontwerp noemen, alleen meer online.

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h