Waarom staat mijn website niet bovenaan?

waarom-staat-mijn-website-niet-bovenaan-

We komen het vaak tegen. Mensen die d.m.v. een module zoals Yoast SEO zelf aan de slag gaan met het optimaliseren van hun website. We juichen dit zeker toe en zeggen ook altijd dat als je je website goed hebt geoptimaliseerd d.m.v. een tool zoals bijvoorbeeld Yoast je dan al zeker meer hebt gedaan dan de gemiddelde website beheerder.

Des te vervelender is het dan ook als je dan moet concluderen dat je nadat je zo je best hebt gedaan er geen resultaat blijkt te komen. Herken jij je in deze situatie?

Waarom staat mijn website niet bovenaan? Alle bolletjes zijn toch groen?

Je hebt heel erg je best gedaan om pagina’s van je website te optimaliseren zodat ze hoog ranken in de zoekresultaten. Wanneer je pagina’s allemaal groene bolletjes hebben, betekent dit dat van uit SEO oogpunt, je pagina’s in orde zijn. En dus gevonden zou moeten worden door Google. Helaas betekenen allemaal groene bolletjes niet dat jouw pagina automatisch op 1 komt te staan voor de door jou gekozen zoekterm. Daar zijn verschillende redenen voor.

Teveel concurrentie

Wanneer jouw website niet bovenaan verschijnt, is dat meestal omdat je een zoekterm gekozen hebt waarbij veel concurrentie is van andere websites met veel meer autoriteit. Optimaliseer je je blog bijvoorbeeld voor “SEO”, dan is de kans groot dat jouw pagina NIET bovenaan verschijnt. Er zijn teveel andere websites en blogs die hetzelfde onderwerp hebben (513 miljoen om precies te zijn). En heel veel van die websites weten natuurlijk ook hoe ze hun pagina’s moeten optimaliseren.

Wil je wel hoog in de zoekresultaten belanden voor dergelijke populaire zoektermen, dan kun je de longtail keyword strategie proberen. Blog over alle nuances en kleine variaties die je kunt bedenken rond het concurrerende keyword. Zodra dergelijke pagina’s bovenaan beginnen te verschijnen in de zoekresultaten, dan zul je vanzelf ook op de concurrerende termen gaan ranken. Hiervoor moet je wel flink wat tijd uittrekken, maar uiteindelijk zal het resultaat opleveren.

Als je wilt weten hoe je een keyword strategie moet beginnen  lees dan dit artikel.

Technische zaken

Wanneer je website helemaal niet in de zoekresultaten verschijnt, dan kunnen er ook technische problemen een rol spelen. Als het goed is zorgt Yoast voor alle technische ondersteuning en krijg je hier een melding van, maar wellicht werkt de plugin niet goed door andere plugins die je hebt geïnstalleerd. We hebben al een paar keer websites gezien die ervoor zorgen dat Google je site niet kan indexeren.

Gehackt?

Controleer altijd of je site niet toevallig gehackt is. Want als dat wel zo is, dan zullen ook oudere berichten lager in de zoekresultaten verschijnen. Nieuwe berichten zullen niet zo makkelijk meer bovenin de zoekresultaten verschijnen als eerst. Dit gebeurt vrij langzaam, afhankelijk van de hoeveelheid zooi die er op je website geplaatst is zonder jou medeweten. Dit gebeurt echt!

Interne linking structuur

Wanner je bericht niet hoog in de zoekresultaten verschijnt kan dit ook te maken hebben met andere aandachtspunten van je SEO strategie. De structuur van de website is bijvoorbeeld erg belangrijk. Met name de manier waarom er gelinkt wordt naar de verschillende pagina’s binnen jouw website. Hoe duidelijker je website in elkaar steekt, hoe makkelijker Google begrijpt waar je website overgaat. Heb je hier geen aandacht aan besteed, dan kun je een hoge ranking wel vergeten. Zelfs wanneer de inhoud van je berichten helemaal top zijn.

Te weinig backlinks

Wanneer je net begonnen bent met een website of webshop, dan zal de inhoud niet meteen hoog ranken. Zelfs niet met uitsluitend groene bolletjes. Zonder links vanuit andere websites kan Google jouw website namelijk nooit vinden. Met andere woorden, je moet voor linkbuilding zorgen. Dit kan door bevriende websites te porren naar jouw site te verwijzen met een link. Ook kun je social media gebruiken om bekendheid te geven aan je artikel of website.

Groene bolletjes, website toch onvindbaar?

Er kunnen veel redenen zijn dat jouw bericht niet in de zoekresultaten verschijnt van de zoekmachine. Wanneer je de pagina’s keurig hebt geoptimaliseerd dan is het meest waarschijnlijke dat er teveel concurrentie is op die zoekterm. Maar voor SEO heb je geduld nodig. Ondertussen kun je je aandacht beter besteden aan de andere aspecten die de vindbaarheid van je blogposts kunnen verbeteren.

  1. Zorg voor een goede, overzichtelijke website,
  2. Besteed aandacht aan linkbuilding
  3. Zorg voor voldoende backlinks

Uiteindelijk zal je website bovenaan belanden. Duurt het je te lang of lukt het niet? Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h