Google Core update van Maart 2024

google-core-update-maart

Google Core Update van 2024: Impact op SEO-strategieën en websites

De eerste Google Core Update van 2024 heeft veel stof doen opwaaien in de SEO-wereld. Zoals met elke core update, is het belangrijk om de potentiële impact op onze SEO-strategieën en websites te begrijpen. In dit artikel deel ik mijn inzichten over de update en wat we kunnen doen om ons erop voor te bereiden.

Wat is een Google Core Update?

Google Core Updates zijn brede updates van het Google-algoritme die de manier beïnvloeden waarop websites worden gerangschikt in de zoekresultaten. Deze updates worden regelmatig uitgevoerd en kunnen significante verschuivingen in de rankings veroorzaken.

De impact van de Google Core Update

In maart 2024 heeft Google niet alleen meerdere spam updates uitgerold, maar ook een belangrijke core update. Dit is zichtbaar in het Google Search Status Dashboard. De verwachting is dat deze update aanzienlijke gevolgen zal hebben voor veel websites. Google zelf heeft aangegeven dat er striktere maatregelen zullen worden toegepast om content te beoordelen op toegevoegde waarde voor de gebruiker. Ongeveer 40% van de lage kwaliteit content zal niet meer zichtbaar zijn in Google, waardoor de nadruk sterker komt te liggen op inhoudskwaliteit en gebruikerservaring.

Wat we kunnen verwachten

De update introduceert versterkte maatregelen tegen het misbruik van op grote schaal gegenereerde content, inclusief zowel geautomatiseerde als door mensen gegenereerde inhoud van lage kwaliteit. Websites die de reputatie van vertrouwde sites misbruiken door inhoud van lage kwaliteit te plaatsen, bekend als ‘parasite SEO’, zullen strenger worden aangepakt. Ook het kopen van verlopen domeinen met opgebouwde autoriteit voor het plaatsen van lage kwaliteit content wordt strenger bestraft.

Huidige status van de updates

Het is nog vroeg om te bepalen of Nederlandse sites al geraakt zijn door de updates. Over het algemeen duurt het enkele weken voordat de volledige impact zichtbaar is, mede omdat Google de update gefaseerd uitrolt. We zien de effecten van dergelijke updates vaak eerder in het buitenland, met name in de VS en Engeland. Aangezien veel van onze klanten ook internationaal actief zijn, houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Aanpak bij dalende posities

Het is uitdagend om directe acties te ondernemen wanneer veel posities dalen, aangezien er veel externe factoren meespelen. Het is cruciaal om altijd de SERP in de gaten te houden en te observeren welke sites worden gestraft of beloond. Wij richten ons op gedetailleerde concurrentieanalyses, waarbij we kijken naar content, autoriteit, techniek en gebruikerservaring. Met de focus op E-E-A-T en helpvolle content, blijven we onze strategieën afstemmen op de laatste updates van Google.

Advies voor contentstrategie

Als je merkt dat je negatief geraakt bent door een update, raad ik aan om de content op je pagina’s te evalueren door jezelf enkele kritische vragen te stellen over de relevantie, actualiteit, ontvangst door je doelgroep en originaliteit van je inhoud. Dit kan helpen bepalen of je content voldoet aan de normen van kwaliteit en relevantie die Google nastreeft.

Vragen over de Core Update van Maart 2024

Wat is de impact van de update op mijn website?

De impact van de update op jouw website hangt af van de kwaliteit van jouw content en de mate waarin je website voldoet aan de richtlijnen van Google. Websites met veel lage kwaliteit content of die zich bezighouden met spammy SEO-tactieken zullen waarschijnlijk worden gestraft. Websites met hoogwaardige content en een goede gebruikerservaring zullen waarschijnlijk worden beloond.

Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor de update?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je website te optimaliseren voor de update:

  • Focus op het creëren van hoogwaardige content: Zorg ervoor dat je content relevant is voor je doelgroep, informatief is en goed geschreven is.
  • Verbeter de gebruikerservaring van je website: Zorg ervoor dat je website snel laadt, gebruiksvriendelijk is en mobielvriendelijk is.
  • Verwijder lage kwaliteit content: Ga na of er content op je website is die geen waarde toevoegt voor de gebruiker. Verwijder deze content of verbeter deze.
  • Volg de richtlijnen van Google: Zorg ervoor dat je website voldoet aan de richtlijnen van Google voor webmasters.

Welke websites worden getroffen door de update?

Websites die de volgende kenmerken hebben, worden waarschijnlijk getroffen door de update:

  • Websites met veel lage kwaliteit content, zoals automatisch gegenereerde content of gekopieerde content.
  • Websites die zich bezighouden met spammy SEO-tactieken, zoals keyword stuffing of link farms.
  • Websites met een slechte gebruikerservaring, zoals websites die langzaam laden of niet mobielvriendelijk zijn.

Conclusie

De Google Core update van 2024 onderstreept het belang van het creëren van content die werkelijk gericht is op de gebruiker. Met de opkomst van AI en diverse tools is het verleidelijk om snel veel content te genereren, maar de vraag blijft of deze content echt waarde biedt aan de gebruiker of enkel gericht is op Google.

Als SEO specialist ben ik ervan overtuigd dat we nooit stilzitten en constant moeten aanpassen en innoveren om succesvol te blijven. Mocht je vragen hebben of willen sparren over de impact van deze updates, sta ik altijd klaar om mijn expertise te delen en samen onze strategieën te verfijnen.

Dit bericht is gepost in SEO. Bookmark de link.
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h