Gratis website maken?

gratis website voordelen en nadelen

Een gratis website maken? Ja het kan écht! Maar pas op voor de zogenaamde addertjes onder het gras.  Ik ben absoluut geen voorstander van het gebruik van GRATIS websites. Voor een bedrijf is het echt ‘not done’! Het doet enorm afbreuk op je imago en hoe kun je jouw klanten nog overtuigen dat jouw diensten voor kwaliteit en professie staan? Dus, NEE niet doen. Voor een persoonlijke website of blog zou je de keuze kunnen maken om voor een gratis website te kiezen. Maar ook dan zijn er wel een aantal dingen die je zou moeten weten voordat je hiermee aan de slag gaat. In deze blogpost leg ik je uit hoe je een gratis website kunt maken en wat de mogelijkheden zijn.

In het artikel vertel ik ook wat de beperkingen zijn van gratis websites. Om te begrijpen wat de addertjes onder het gras zijn bij gratis websites is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt voor het bouwen van een website:

  1. CMS: het systeem om de website in te bouwen, bijvoorbeeld WordPress
  2. Design: het grafische ontwerp van de site
  3. Content: afbeeldingen, teksten, filmpjes, etc.
  4. Webhosting: een server (grote computer) die altijd verbinding heeft met het internet

Helemaal gratis bestaat echt, maar je moet dan wel rekening houden met beperkingen. Dat wordt hieronder precies uitgelegd.

Optie 1: 100% gratis website maken

Wil je een website die helemaal gratis is? Dat kan. Het enige dat je zelf moet verzorgen is de inhoud; teksten schrijven en plaatjes uploaden. Maar pas wel op, want bedrijven die gratis websites aanbieden moeten natuurlijk ergens hun geld mee verdienen! Dat betekent in de praktijk dat je bij een gratis website de voorwaarden van dat bedrijf moet accepteren. Bijvoorbeeld:

  • Reclame op je site. Veel bedrijven bieden gratis websites aan, maar dan moet je accepteren dat ze reclame op jouw website plaatsen waar zij geld mee verdienen.
  • De naam van het bedrijf op je site. Sommige bedrijven bieden gratis websites aan, maar gebruiken jouw website om zelf bekend te worden door overal hun eigen bedrijfsnaam en logo te vermelden.
  • Weinig schijfruimte. Een website heeft ruimte nodig op de server (hosting) en veel bedrijven waar je een gratis website kunt bouwen, beperken de ruimte die je mag gebruiken. Met een paar mooie foto’s kom je dan al boven de limiet en moet je alsnog gaan betalen.
  • Linkjes van andere bedrijven op je site. Het plaatsen van linkjes op andere websites is erg belangrijk om goed te scoren in Google, dat heet linkbuilding. Jouw gratis website kan soms gebruikt worden om een linkje te plaatsen naar andere bedrijven. Van alle voorwaarden vinden wij dit de meest ongewenste en ons advies is om dit nooit te doen.
  • Geen eigen domein. Websites hebben een eigen domein, bijvoorbeeld www.mijnwebsite.nl. Bij de meeste gratis websites kan dat niet en krijgt jouw website een subdomein, bijvoorbeeld: http://mijnwebsite.webkliks.nl, of http://mijnwebsite.weebly.com.

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van deze vorm van gratis websites maken is natuurlijk dat het niets kost. De nadelen zijn de beperkende voorwaarden die hierboven genoemd zijn. Maar er is nog een nadeel; als je niet tevreden bent met je website en je wilt verhuizen, dan moet je bij een andere leverancier helemaal opnieuw beginnen. Ondanks de nadelen is het gratis bouwen van een website soms toch een goede keuze en daarom geven we je graag de namen van bedrijven die dat aanbieden: Weebly, JouwWeb, Webnode, Simpsite, Webklik, Everyoneclick en Jimdo. Deze bedrijven hanteren allemaal één of meer van de bovenstaande voorwaarden. Vergelijk daarom goed voordat je kiest!

Optie 2: website met gratis CMS en vormgeving

Voor een professionele website is helemaal gratis meestal niet de beste keuze. Je kunt dan beter kiezen voor een gratis CMS met een gratis vormgeving bij een professionele hosting leverancier waar je wel voor betaalt. De gratis vormgeving wordt meestal een sjabloon, thema of template genoemd. De kosten variëren van € 1,50 tot € 75 per maand. Soms is er een gratis instap, zoals bij Weebly. Er zijn twee mogelijkheden: De gratis website is inbegrepen bij de hosting of je kiest je eigen gratis CMS en een losse goedkope hosting.

2a – Inbegrepen bij de hosting

De hosting leverancier heeft een eigen CMS met eigen sjablonen voor vormgeving. Dit kan bijvoorbeeld bij Webslim of Myspott. Je kunt ook kiezen voor een grotere hosting leverancier; die zijn vaak goedkoper en de hosting is sneller:

  • Weebly – Uitstekende keuze voor een gratis website, met gratis instap
  • Wix.com – Groot aanbod van de mooiste gratis websites met goede hosting
  • One.com – uitstekende en goedkope hosting met gratis website bouwer
  • Yourhosting – professionele en scherp geprijsde hosting met gratis website

Voor deze manier van websites bouwen is geen technische kennis nodig!

Nadelen

Het nadeel van een gratis website die is inbegrepen bij de hosting is dat je niet gemakkelijk kunt overstappen naar een andere leverancier. Een ander probleem is dat de servers van bovengenoemde bedrijven vaak in het buitenland staan. Weebly en Wix werken vanuit Amerika en dat heeft negatieve gevolgen voor de vindbaarheid van je website in Google.

2b – Open source CMS in eigen beheer met hosting

Wil je helemaal onafhankelijk zijn, kies dan een goede hosting leverancier en installeer zelf een open source CMS. In het algemeen is WordPress verreweg de beste keuze. Dit systeem is eenvoudig in het gebruik, zeer stabiel en veilig. Voor WordPress zijn duizenden gratis thema’s beschikbaar voor de vormgeving. Ben je heel goed in techniek, dan kun je eventueel kiezen voor Joomla of Drupal.

Je hebt in ieder geval wel een beetje affiniteit met techniek nodig, vooral voor het installeren en inrichten van het CMS.

Optie 3: professionele website met gratis CMS

Het bouwen van een goede website is een vak apart. Als je website belangrijk is voor je bedrijf dan zou je eigenlijk ook bereid moeten zijn om daarin te investeren. Bij websites gaat het namelijk niet alleen om techniek en vormgeving, maar ook om vindbaarheid in Google (SEO) en om concrete resultaten in de verkoop. Een gratis website levert in dat opzicht nog wel eens teleurstellingen op. Ook de gratis thema’s voor WordPress geven vaak problemen omdat ze te zwaar zijn, omdat er fouten in zitten die niet opgelost worden, omdat ze veel te ingewikkeld zijn, niet veilig of omdat ze niet geschikt zijn voor smartphones (responsive). Wil je dergelijke problemen voorkomen, kies dan een professioneel bureau waar ze een mooie professionele website voor je bouwen. Niet gratis, maar wel een goede investering die ook echt iets oplevert!

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h