Creatieve social media campagnes met emoticons

social-media-uitbesteden

Emoticons, ze zijn algemeen bekend en worden door vrijwel iedereen gebruikt. De variatie aan emoticons is enorm en voor vrijwel iedere situatie is een geschikte emoticon te vinden. Dat er jaarlijks tientallen bijkomen, zorgt ervoor dat emoticons meer en meer gebruikt worden. Het mag dan ook geen wonder heten dat emoticons steeds meer in marketingcommunicatie gebruikt worden. Het gaat zelfs zo ver dat bedrijven hele campagnes rondom emoticons bouwen, simpelweg om een boodschap extra krachtig te maken of om interactie uit te lokken bij volgers. In dit blog bespreken we 5 creatieve social media campagnes met emoticons in de hoofdrol.

1. Bij Domino’s bestel je een pizza door een 🍕 te versturen

social media marketing

De marketingafdeling van Domino’s heeft zich de bekende pizza emoticon toegeëigend. Het bedrijf integreerde een bestelsysteem waarbij je een pizza kon bestellen door enkel een pizza emoticon te versturen. In eerste instantie werd dit bestelsysteem via Twitter geïntroduceerd, maar vanwege het succes werd een vergelijkbare service uitgerold via SMS. Wel onder de voorwaarden dat je Domino’s profiel aan je Twitter profiel of mobiele nummer is gekoppeld, zodat Domino’s weet waar de pizza bezorgd moet worden.

2. Alpro doet op creatieve wijze marktonderzoek 👍

social media uitbesteden

Enkele jaren geleden introduceerde Facebook een nieuwe like-button, waarbij gebruikers ook kunnen aangeven of ze een bericht grappig, verdrietig, boosmakend of ongelooflijk vinden. Alpro was een van de eerste bedrijven die met behulp van de button een klein marktonderzoek deed. Het vroeg haar volgers naar hun favoriete amandeldrink en er kon gestemd worden aan de hand van een emoticon. Het leverde het bedrijf veel interactie en een groot bereik op, precies het doel van de marketingcampagne. Sindsdien doen veel bedrijven over vergelijkbare wijze onderzoek.

3. Durex maakt zich sterk voor de condoom emoticon 👉👌

social media campagne

In de introductie vertelde ik dat er voor vrijwel iedere situatie een geschikte emoticon te vinden is. Daar is Durex het niet helemaal mee eens, want voor veilige seks, waar het bedrijf zich sterk voor maakt en wat maatschappelijk van groot belang is, is er geen gepaste emoticon te vinden. Sterker nog: andere emoticons worden verkracht, zoals de aubergine 🍆 en perzik 🍑. Durex maakt zich hard voor de introductie van een condoom emoticon. Het lanceerde zelfs de #CondomEmoji campagne om de interesse te peilen voor de condoom emoji, maar helaas nog zonder het gewenste effect.

4. WWF gebruikt emoticons om bewustwording te creëren 🐘

emoticons en social media

Het WWF lanceerde enkele jaren geleden de social media campagne #EndangeredEmoji. Deze op emoticons gebaseerde campagne moest geld in het laadje brengen om 17 bedreigde diersoorten en hun leefomgeving te beschermen. Je kon doneren door #EndangeredEmoji te volgen, het bericht te retweeten of door te reageren op het bericht met een emoticon. Je kon een specifiek diersoort steunen door een dier emoticon te versturen, zoals een panda 🐼 of een tijger 🐯. De donatiekosten bedroegen slechts €0.10 per keer.

5. Ditzo adverteert met emoticons ter aankondiging WhatsApp dienst 🚗

online adverteren met social media

Autoverzekeringsmaatschappij Ditzo beseft dat een hekel hebben aan in de wacht staan. Het bedrijf speelde handig in op die ergernis en opende een WhatsApp dienst. Schade kon gemeld worden via een berichtje en ook foto’s van schade konden gemakkelijk verstuurd worden. Geen platform dat zich beter leent voor het gebruik van emoticons. De emoticons spelen dan ook de hoofdrol in de campagne om hun dienst op de kaart te zetten: “niet in de wacht, maar een WhatsApp”.

Benieuwd naar hoe emoticons je merk kunnen ondersteunen?

Speelt jouw merk al met de gedachte om emoji’s te gaan gebruiken in de social media campagnes? Of liever helemaal je social media uitbesteden? Kom gerust eens langs voor een ☕, dan filosoferen we graag verder

Bedankt Jeroen van der Zwet van JM Promotions voor dit gastblog.

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h