Je bedrijf verhuizen zonder risico voor je SEO

Verhuizen met je bedrijf zonder je Google ranking te verliezen

Verhuizen met je bedrijf zonder je Google ranking te verliezen

Staat er een verhuizing met je bedrijf op de planning? Bekijk dan onze gids om de overgang op Google zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De gids voor lokale ondernemers

In de wereld van lokale SEO houd ik mijn hart altijd vast als een ondernemer me vertelt dat hij of zij het kantoor wil verhuizen. Er kan zoveel misgaan, maar het goede nieuws is dat Google steeds beter wordt in het vereenvoudigen van dit proces. Daarom heb ik een stap-voor-stap handleiding voor je samengesteld over wat je moet doen als jouw bedrijf gaat verhuizen.

Begin bij je website

Voordat je ook maar iets anders doet, is het cruciaal om je website te updaten. Dit is vaak de eerste plek waar klanten en prospects op zoek gaan naar informatie over je bedrijf, dus het is belangrijk dat deze gegevens kloppen. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je website volledig up-to-date te krijgen:

 1. Werk je locatiepagina bij. Dit kan je ‘contact’- of ‘over ons’-pagina zijn. Elke lokale ondernemer zou een specifieke pagina moeten hebben die informatie geeft over de locatie van het kantoor.
 2. Controleer de footer en header van je website. Als je adres hier vermeld staat, pas het dan aan naar je nieuwe locatie.
 3. Duik in de code van je website om de Schema-markup bij te werken. Gebruik Google’s Rich Snippets Testing Tool om te controleren of je nieuwe adres correct wordt weergegeven.
 4. Voeg foto’s toe van je nieuwe kantoorlocatie, zowel van het interieur als het exterieur. Geef ook gedetailleerde routebeschrijvingen naar je nieuwe adres en maak duidelijk dat je recentelijk bent verhuisd om verwarring bij je klanten te voorkomen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, leg je een solide basis voor de verdere stappen in je verhuisproces.

Vind de Google vermelding van het vorige bedrijf en markeer deze als gesloten

Als je naar een nieuwe locatie verhuist, is de kans groot dat er al een bedrijf zat op de plek waar je nu intrekt. Het is belangrijk om te achterhalen wie dat was en de vermelding van dit bedrijf op Google als ‘gesloten’ te markeren. Dit is belangrijk om verwarring te voorkomen en om je eigen bedrijfsvermelding correct te krijgen. Volg deze stappen om dat voor elkaar te krijgen:

 1. Zoek de vermelding(en) van het vorige bedrijf en dien een bewerking in via Google Maps om het bedrijf als ‘gesloten’ te markeren.
 2. Voeg opmerkingen toe aan je bewerking waarin je aangeeft dat dit bedrijf onlangs gesloten is en dat er een nieuw bedrijf voor in de plaats komt. Dit helpt de regionale beheerders van Google om je bewerking sneller goed te keuren, vooral omdat Google’s Street View mogelijk nog het oude bedrijf toont.
 3. Houd er rekening mee dat er vaak meerdere vermeldingen zijn op Google Maps van hetzelfde bedrijf. Het vorige bedrijf kan dus meer dan één vermelding hebben die je moet bijwerken.
 4. Het is ook mogelijk dat je meerdere bedrijven vindt die jouw nieuwe adres en suite-nummer gebruiken. Ik heb gevallen meegemaakt waar bedrijven die meer dan vijf jaar geleden vertrokken, nog steeds vermeldingen hadden op Google Maps die niet als ‘gesloten’ waren gemarkeerd.

Door deze stappen nauwkeurig te volgen, zorg je ervoor dat je nieuwe locatie correct wordt weergegeven en vermijd je potentiële verwarring bij je klanten.

Werk je adres bij in Google Business Profile

Na het voltooien van de eerdere stappen is het tijd om je aandacht te richten op je Google Business Profile. Dit platform is cruciaal voor je online zichtbaarheid en lokale SEO. Log in op je Google Business Profile-dashboard en voer de nodige aanpassingen door.

Bekijk niet alleen het nieuwe adres, maar let ook specifiek op de locatie van de pin op de kaart. Deze pin verschuift namelijk niet altijd automatisch. Het kan zijn dat Google je vraagt om je bedrijfsinformatie opnieuw te verifiëren. Dit gebeurt meestal via het verzenden van een nieuwe ansichtkaart naar je nieuwe bedrijfslocatie.

Daarnaast is het ook een goed moment om andere bedrijfsinformatie te controleren en indien nodig bij te werken. Denk aan openingstijden, contactinformatie en de beschrijving van je diensten of producten. Het up-to-date houden van deze informatie verhoogt niet alleen je zichtbaarheid, maar draagt ook bij aan de gebruikservaring en vertrouwen van potentiële klanten.

Het is ook aan te raden om nieuwe foto’s van je nieuwe locatie te uploaden. Dit geeft een actueel beeld en kan klanten helpen zich beter te oriënteren. Door deze stappen zorgvuldig te volgen, leg je een solide basis voor een goede lokale SEO-strategie en blijft je bedrijf optimaal vindbaar.

Integreer een kaart van je nieuwe kantoor op je locatiepagina

Zodra je je adres hebt bijgewerkt in Google Business Profile, is het een goed idee om een kaart van je daadwerkelijke bedrijfslocatie te integreren op je website. Dit kun je meestal eenvoudig doen via een stukje HTML-code die je op de desbetreffende pagina plaatst.

Het integreren van een kaart heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor een duidelijke locatieaanduiding, zodat klanten precies weten waar ze je kunnen vinden. Daarnaast kunnen bezoekers van je website door deze integratie alle Google recensies over je bedrijf zien. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van je onderneming.

Vooral voor lokale zoekopdrachten is een correcte en visueel aantrekkelijke locatieaanduiding essentieel. Mensen die op zoek zijn naar diensten of producten in de buurt gebruiken deze kaart om snel te beoordelen of je bedrijf voor hen interessant is. Dus, neem even de tijd om deze kaart toe te voegen, het is een kleine moeite die een groot verschil kan maken in hoe makkelijk je bedrijf te vinden is.

Update de belangrijkste bronnen en directories

Nu je nieuwe adres is bijgewerkt op je website en in je Google Business Profile, is de volgende stap het updaten van de belangrijkste databronnen en directories. Vergeet niet dat Google deze directories vaak gebruikt om de gegevens in zijn eigen databank te verifiëren.

Data Providers

 1. KVK (Kamer van Koophandel) – Dit is een belangrijk register waarin alle bedrijven in Nederland staan ingeschreven. De informatie hier wordt vaak overgenomen door andere directories.
 2. Telefoonboek.nl – Deze site verzamelt contactinformatie van bedrijven en particulieren.
 3. Cylex – Een andere grote bedrijvengids die informatie verstrekt over Nederlandse bedrijven.

Belangrijke Directories en Online Platforms

 1. Google My Business – Hoewel niet specifiek Nederlands, is dit een zeer belangrijk platform voor lokale SEO.
 2. Openingstijden.nl – Geeft informatie over de openingstijden van winkels, kantoren, en andere bedrijven.
 3. Yelp.nl – Populair voor reviews en bedrijfsvermeldingen, ook in Nederland.
 4. Drimble – Biedt een breed scala aan informatie, waaronder bedrijfsgegevens.
 5. Hotfrog Nederland – Een online bedrijvengids waar je je bedrijf kunt aanmelden en producten en diensten kunt promoten.
 6. Oozo.nl – Verzamelt allerlei lokale informatie, inclusief bedrijfsgegevens.
 7. Allebedrijvenin – Hier kun je niet alleen je bedrijf aanmelden, maar ook recensies verzamelen.

Door je gegevens up-to-date te houden op deze platforms, zorg je voor een consistente online aanwezigheid. Dit is niet alleen goed voor je SEO, maar maakt je ook betrouwbaarder en makkelijker te vinden voor je klanten. Het is even een klus, maar het is cruciaal voor je zoekmachine optimalisatie en je online zichtbaarheid.

Werk je adres bij op alle officiële instanties

Als je een bedrijf hebt dat officieel geregistreerd staat, controleer dan je adres bij de Kamer van Koophandel of een vergelijkbare instantie. Deze databases zijn vaak bronnen waar dataleveranciers hun informatie vandaan halen. Als de offline informatie niet klopt, is de kans aanwezig dat deze op een gegeven moment weer online komt te staan.

Zorg dat alle gegevens kloppen om inconsistenties te voorkomen, want foutieve informatie kan later voor complicaties zorgen.

Update niche-directories binnen jouw branche

Wanneer je je bedrijfslocatie verandert, gaat vaak de eerste aandacht uit naar de grote, algemene platforms. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de niche-directories specifiek gericht op jouw branche. Deze gespecialiseerde platforms kunnen net zo invloedrijk zijn als de grote namen en zijn cruciaal voor je lokale zoekmachine optimalisatie.

Bijvoorbeeld, als je een makelaar bent, dan is je profiel op de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) bijzonder waardevol. En als je een advocaat bent, dan telt je aanwezigheid op de Nederlandse Orde van Advocaten zwaar mee. Zulke gespecialiseerde directories hebben een hoge mate van autoriteit binnen hun specifieke sectoren. Dit betekent dat een vermelding daar niet alleen je zichtbaarheid verhoogt, maar ook je reputatie kan verbeteren.

Het updaten van deze niche-directories kan wat extra moeite kosten, maar het is een investering die je helpt bij het opbouwen van je online aanwezigheid en uiteindelijk kan leiden tot meer klanten en betere zoekresultaten.

Houd je updates goed in de gaten

Na je verhuizing zijn er een aantal zaken die je de eerste paar maanden maandelijks moet controleren:

 1. Controleer op dubbele vermeldingen. Het kan gebeuren dat er een nieuwe vermelding voor je oude adres verschijnt. Google kan dit per ongeluk aanmaken op basis van oude gegevens. Als dit gebeurt, is het belangrijk dat je dit correct aanpakt. Normaal gesproken past Google je bestaande vermelding aan wanneer je verhuist er wordt meestal geen nieuwe gemaakt. Er zijn uitzonderingen, maar als je binnen dezelfde stad of provincie blijft, zouden je vermelding en recensies behouden moeten blijven.
 2. Controleer of de routebeschrijving naar je bedrijf klopt. Google verplaatst vaak niet automatisch de kaartmarkering wanneer je verhuist, waardoor klanten naar je oude locatie worden geleid. Google kan dit voor je oplossen, maar het is beter als je het probleem zelf ontdekt voordat je klanten ermee te maken krijgen.

Houd er rekening mee dat je mogelijk een kleine daling in je ranking kunt ervaren na de verhuizing. Persoonlijk denk ik dat dit risico is afgenomen nu Google in de meeste gevallen dezelfde pagina en recensies behoudt.

Ik raad bedrijven altijd aan om deze punten zo snel mogelijk na de verhuizing af te handelen (binnen de eerste paar weken) om de kans op een daling in de ranking te minimaliseren.

Conclusie: Verhuizen zonder je online zichtbaarheid te verliezen

Verhuizen kan een stressvolle gebeurtenis zijn, niet alleen logistiek maar ook op het gebied van zoekmachine-optimalisatie. Een nieuwe locatie betekent nieuwe kansen, maar het kan ook leiden tot enkele uitdagingen voor je lokale online zichtbaarheid. Gelukkig kun je veel van deze uitdagingen voorkomen door proactief je online informatie te updaten. Van het aanpassen van je adres op je website en Google Business Profile tot het controleren van niche-directories binnen jouw branche, elk detail telt.

Verwaarloos vooral niet de ‘verborgen’ informatiebronnen zoals overheidsregisters en je bank. Foutieve informatie kan zich als een lopend vuurtje verspreiden en je uiteindelijk terugbrengen bij af. En vergeet niet om in de eerste paar maanden na de verhuizing regelmatig te controleren of alles nog klopt. Zo minimaliseer je de kans op onaangename verrassingen en kun je je volledig focussen op het runnen van je bedrijf op je nieuwe locatie.

Dus, ga je verhuizen? Met een goede voorbereiding en een beetje onderhoud kun je de overgang maken zonder je online zichtbaarheid in gevaar te brengen.

Hoger in Google met zoekmachine optimalisatie van Webcare4all
Online marketing Webcare4all
google ads campagne webcare4all 970x250
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h