WordPress 6.3 – Een doorbraak in SEO prestaties

wordpress-beveiligings-plugins

WordPress 6.3 – Een doorbraak in SEO prestaties

Er komen spannende tijden aan voor alle websitebeheerders die om snelheid en SEO geven. WordPress heeft aangekondigd dat versie 6.3, die naar verwachting in augustus 2023 uitkomt, een flinke boost zal geven aan de prestaties van je website. We hebben het hier over betere Core Web Vitals en SEO scores, en dan met name de Largest Contentful Paint (LCP).

Wat betekent dit voor de ervaring van je websitebezoekers?

Nu vraag je je misschien af: waarom is dit belangrijk? Nou, hoewel de snelheid van je pagina slechts één onderdeel is van hoe Google je website beoordeelt, kan het een grote impact hebben op je succes. Een snellere website kan leiden tot hogere verkoopcijfers en meer interactie met je advertenties. En door je te richten op de ervaring van de gebruiker kun je ervoor zorgen dat mensen langer op je website blijven, deze aanbevelen aan anderen en steeds weer terugkomen.

Een goede gebruikerservaring is essentieel om populariteit op te bouwen en in mijn ervaring laat Google Search gebruikers precies dat zien wat ze verwachten bij een zoekopdracht.

Wat is Largest Contentful Paint (LCP)?

Largest Contentful Paint (LCP), ofwel de ‘grootste zichtbare weergave’, is een meeteenheid die aangeeft hoelang het duurt voordat het grootste beeld of tekstblok zichtbaar is. Deze meeteenheid geeft een indicatie van hoe een gebruiker de laadsnelheid van je webpagina ervaart. Wat gemeten wordt, is wat de bezoeker daadwerkelijk ziet in zijn of haar browser, ook wel de ‘viewport’ genoemd. Met WordPress 6.3 is dit nu beter en sneller dan ooit tevoren. Maar hoe dan precies?

Largest Contentful Paint
Largest Contentful Paint (LCP)

Fetch Priority HTML Attribuut: Een primeur in WordPress 6.3

Fetch Priority, ofwel ‘ophaalprioriteit’, is een HTML-attribuut van website-elementen zoals afbeeldingen, CSS en JavaScript. Met Fetch Priority kan je de browser vertellen welke onderdelen van je webpagina het snelst geladen moeten worden om de content te tonen die een bezoeker ziet, oftewel de content in de viewport.

Met WordPress 6.3 heb je nu de controle over welke onderdelen een hoge prioriteit hebben en welke een lagere prioriteit. Een opvallende nieuwe functie in WordPress 6.3 is dat het automatisch het Fetch Priority attribuut toevoegt aan de afbeelding die het meest waarschijnlijk in de viewport van de bezoeker zal verschijnen.

WordPress voegt nu automatisch het attribuut ‘fetchpriority’ met een waarde van ‘high’ toe aan de afbeelding die het meest waarschijnlijk de ‘LCP-afbeelding’ is, ofwel de afbeelding die het grootste zichtbare element in de viewport is. Het attribuut zorgt ervoor dat de browser deze afbeelding als eerste laadt, wat de LCP met 5-10% verbetert.

fetch priority
Fetch Priority HTML Attribuut

Perfectie in Lazy Load Implementatie

Lazy loading is een techniek om de browser te laten weten welke afbeeldingen en iframes niet meteen geladen hoeven te worden bij het openen van de pagina. Met de lazy load-attribuut kunnen de meest noodzakelijke elementen van de webpagina als eerste worden gedownload.

In WordPress 6.3 is deze functie geoptimaliseerd, zodat nu ook kan worden gedetecteerd welke afbeeldingen cruciaal zijn. Het lazy load-attribuut wordt niet meer toegepast op deze cruciale afbeeldingen, zodat die afbeeldingen zo snel mogelijk worden gedownload.

Let op: Veranderingen kunnen invloed hebben op plugins van derden

Het WordPress-team geeft aan dat plugin-ontwikkelaars die afhankelijk zijn van de kernfunctie van lazy loading, rekening moeten houden met veranderingen. Er is nu een nieuwe enkele functie die zowel de ophaalprioriteit als laadattributen regelt. Ontwikkelaars die van de oude functie afhankelijk waren, moeten mogelijk hun plugins bijwerken.

Conclusie: Betere Core Web Vitals SEO voor WordPress

Naast de bovenstaande punten, heeft WordPress ook meerdere bugs opgelost die de correcte implementatie van deze attributen voor het optimaliseren van de grootste zichtbare weergave in de weg stonden. Met WordPress 6.3 krijg je eindelijk een volledig geoptimaliseerde SEO ervaring die zal helpen om hogere LCP scores te behalen.

Ben je net zo enthousiast over deze ontwikkelingen als wij? Houd dan de officiële WordPress aankondiging in de gaten: Verbeteringen in afbeeldingsprestaties in WordPress 6.3.

 

Hoger in Google met zoekmachine optimalisatie van Webcare4all
Online marketing Webcare4all
google ads campagne webcare4all 970x250
Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h