Hoe laat je Google (snel) jouw site indexeren

hoe-werkt-google-zoekmachine

Hoe laat je Google (snel) jouw site indexeren

Wist je dat het mogelijk is om Google jouw site snel te laten indexeren? Leer hoe je ervoor kunt zorgen dat Google jouw site sneller kan crawlen en indexeren dan die van je concurrentie.

Als er één ding is qua SEO waar elke SEO-professional naar streeft, dan is het wel de mogelijkheid om hun site snel door Google te laten crawlen en indexeren.

Indexeren is belangrijk. Het is de basis van een succesvolle SEO-strategie. Maar, dat is slechts een deel van het verhaal. Indexeren is slechts één stap in een volledige reeks stappen die nodig zijn voor een effectieve SEO-strategie.

Deze stappen omvatten het volgende, en kunnen in ongeveer drie totale stappen worden samengevat voor het gehele proces:

  1. Crawlen
  2. Indexeren
  3. Ranken

Deze termen zijn belangrijk om te begrijpen, want als je ze niet kent, kun je ze gemakkelijk door elkaar halen.

Wat Is Crawlen, Indexeren en Ranken?

Heel eenvoudig, dit zijn de stappen in Google’s proces om websites te ontdekken op het internet en ze hoger te plaatsen in hun zoekresultaten.

Elke pagina die door Google wordt ontdekt, gaat door hetzelfde proces, crawlen, indexeren en ranken.

Eerst crawlt Google jouw pagina om te zien of het de moeite waard is om deze in de index op te nemen.

De stap na het crawlen staat bekend als indexeren.

Er van uitgaande dat jouw pagina de eerste evaluaties doorstaat, is dit de stap waarin Google jouw webpagina opneemt in zijn eigen geordende database index van alle pagina’s die het tot nu toe heeft gecrawld.

Ranken is de laatste stap in het proces.

Laten we eens een voorbeeld bekijken.

Helaas zijn er veel SEO-professionals die het verschil niet kennen tussen crawlen, indexeren en ranken.

De term “crawlen” verwijst naar het proces waarbij Google jouw site doorzoekt om te bepalen welke informatie het bevat, terwijl “ranken” verwijst naar hoe hoog je pagina’s worden weergegeven in de zoekresultaten. Dit zijn termen die specifiek zijn voor SEO en het is belangrijk om ze niet door elkaar te gebruiken.

Maak een plan om oude content bij te werken en te heroptimaliseren

Google’s zoekresultaten veranderen voortdurend en de websites binnen deze zoekresultaten ook.

De meeste websites in de top 10 resultaten op Google zijn altijd bezig met het bijwerken van hun content (dat zouden ze in ieder geval moeten doen), en maken wijzigingen aan hun pagina’s.

Het is belangrijk om deze wijzigingen bij te houden en de zoekresultaten te controleren die veranderen, zodat je weet wat je de volgende keer moet veranderen.

Het hebben van een regelmatige maandelijkse of driemaandelijkse controle, afhankelijk van de grootte van je site, is cruciaal om up-to-date te blijven en ervoor te zorgen dat je content de concurrentie blijft overtreffen.*

Het is geen goed idee om pagina’s in één keer te verwijderen die niet voldoen aan een specifiek minimum aantal bezoekers in Google Analytics of Google Search Console.

Je wilt de pagina’s opsporen die niet goed scoren volgens de meetgegevens op beide platforms. Vervolgens bepaal je welke pagina’s je wilt verwijderen door te kijken naar hoe relevant ze zijn en hoeveel ze bijdragen aan het onderwerp en je algehele geloofwaardigheid.

Als ze niet bijdragen, wil je ze helemaal verwijderen. Dit helpt je om opvulpagina’s te elimineren en een beter plan te creëren om je site zo sterk mogelijk te houden vanuit een contentperspectief.

Ook moet je ervoor zorgen dat je pagina is geschreven om onderwerpen te targeten waarin je publiek geïnteresseerd is.

Zorg dat je robots.txt bestand het crawlen naar pagina’s niet blokkeert

Ontdek je dat Google geen pagina’s op je website crawlt of indexeert? Zo ja, dan heb je mogelijk per ongeluk het crawlen volledig geblokkeerd.

Je kunt je robots.txt-bestand controleren door het volgende adres te kopiëren: https://domeinnaamvoorbeeld.com/robots.txt  en het in de adresbalk van je webbrowser in te voeren.

Als je site correct is geconfigureerd, moet je daar je robots.txt-bestand zonder problemen kunnen bekijken.

In robots.txt, als je per ongeluk het crawlen volledig hebt uitgeschakeld, zie je de volgende regel:

User-agent: *
disallow: /

De schuine streep in de disallow-regel vertelt crawlers om te stoppen met het indexeren van je site, te beginnen met de rootmap binnen public_html.

Het sterretje naast user-agent vertelt alle mogelijke crawlers en user-agents dat ze geblokkeerd zijn van het crawlen en indexeren van je site.

Zorg dat pagina’s die niet geïndexeerd zijn, in je sitemap staan

Als je een pagina niet in je sitemap opneemt en het nergens anders op je site is gelinkt, dan wordt het lastig voor Google om te ontdekken dat deze pagina bestaat.

Wanneer je een grote website beheert, kan dit gemakkelijk aan je aandacht ontsnappen, vooral als je niet de juiste controle uitoefent.

Neem bijvoorbeeld een grote website met 100.000 pagina’s. Het kan zijn dat 25.000 van die pagina’s nooit in Google’s index terechtkomen, simpelweg omdat ze om een of andere reden niet in de XML-sitemap zijn opgenomen.Dat is een behoorlijk aantal.

Je moet er dus voor zorgen dat je deze 25.000 pagina’s in je sitemap opneemt, aangezien ze veel waarde kunnen toevoegen aan je site als geheel.

Zelfs als deze pagina’s niet goed presteren, kunnen ze, mits ze goed geschreven en van hoge kwaliteit zijn, en nauw aansluiten bij je onderwerp, toch autoriteit toevoegen.

Daarnaast kan het gebeuren dat de interne linking aan je controle ontsnapt, vooral als je dit niet op een systematische manier beheert.

Door pagina’s die niet geïndexeerd zijn aan je sitemap toe te voegen, zorg je ervoor dat al je pagina’s correct worden gevonden. Hiermee voorkom je belangrijke indexeerproblemen, wat weer een ander vinkje is op de checklist voor technische SEO.

Zorg dat er geen incorrecte canonical tags op je site staan

Als je incorrecte canonical tags hebt, kunnen deze tags voorkomen dat je webpagina  geïndexeerd wordt. En als je er veel van hebt, kan dit het probleem nog verder vergroten.

canonical tags

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een site hebt waarin je canonical tags in een bepaald formaat horen te zijn, maar ze verschijnen eigenlijk als:

canonical tags

Dit is een voorbeeld van een incorrecte canonical tag. Deze tags kunnen chaos veroorzaken op je site door problemen met indexering te veroorzaken. De problemen met dit soort canonical tags kunnen resulteren in:

  • Google ziet je pagina’s niet goed – Vooral als de eindbestemmingspagina een 404- of een soft 404-fout teruggeeft.
  • Verwarring – Google kan pagina’s oppikken die niet veel invloed zullen hebben op de rangschikking.
  • Verspild crawl-budget – Als Google pagina’s crawlt zonder de juiste canonical tags, kan dit resulteren in een verspild crawl-budget als je tags verkeerd zijn ingesteld. Wanneer de fout zich verspreidt over vele duizenden pagina’s, gefeliciteerd! Je hebt je crawl-budget verspild aan het overtuigen van Google dat dit de juiste pagina’s zijn om te crawlen, terwijl Google eigenlijk andere pagina’s had moeten crawlen.

De eerste stap om dit te repareren is het vinden van de fout en je toezicht te verbeteren. Zorg ervoor dat alle pagina’s met een fout zijn ontdekt.

Vervolgens maak en implementeer je een plan om deze pagina’s in voldoende hoeveelheid te corrigeren (afhankelijk van de grootte van je site) zodat het impact zal hebben. Dit kan verschillen afhankelijk van het type site waaraan je werkt.

Zorg dat de niet-geïndexeerde pagina geen orphan page is

Een orphan page is een pagina die niet voorkomt in de sitemap, in interne links, of in de navigatie – en die niet door Google ontdekt kan worden via een van deze methoden.

Met andere woorden, het is een orphan page die niet goed wordt geïdentificeerd via Google’s normale methoden voor het crawlen en indexeren.

Hoe los je dit op?

Als je een orphan page identificeert, dan moet je ervoor zorgen dat het niet langer een orphan page is. Je kunt dit doen door je pagina op de volgende plaatsen op te nemen:

  • In je XML-sitemap.
  • In je bovenste menu-navigatie.
  • Door te zorgen dat het voldoende interne links heeft van belangrijke pagina’s op je site.

Door dit te doen, vergroot je de kans dat Google die orphan page zal crawlen en indexeren, en het opnemen in de rankings.

Repareer alle nofollow interne links

Geloof het of niet, nofollow betekent letterlijk dat Google die specifieke link niet zal volgen of indexeren. Als je er veel van hebt, belemmer je de indexering door Google van de pagina’s op je site.

In feite zijn er maar weinig situaties waarin je een interne link zou moeten voorzien van nofollow. Nofollow toevoegen aan je interne links is iets wat je alleen moet doen als het absoluut noodzakelijk is.

Denk erover na, als site-eigenaar heb je controle over je interne links. Waarom zou je een interne link nofollow maken, tenzij het een pagina op je site is die je niet wilt dat bezoekers zien?

Maak gebruik van slimme interne linkbuilding

Interne linkbuilding is een essentieel onderdeel van SEO en wordt vaak over het hoofd gezien.

Google gebruikt interne links om te bepalen wat de belangrijkste pagina’s op je website zijn en om te begrijpen hoe je pagina’s aan elkaar gerelateerd zijn.

Door middel van interne links kun je belangrijke pagina’s op je website benadrukken en Google helpen bij het indexeren van nieuwe pagina’s.

De sleutel tot succesvolle interne linkbuilding is ervoor te zorgen dat de links logisch zijn en dat ze de gebruikerservaring verbeteren.

Gebruik interne links niet gewoon omwille van SEO, maar om je gebruikers een betere ervaring te bieden.

Door interne links te gebruiken die relevant zijn voor de content op de pagina, kun je de autoriteit van de pagina vergroten en ervoor zorgen dat je gebruikers langer op je site blijven.

Maak gebruik van structured data

Structured data is een andere krachtige tool die je kunt gebruiken om je site te optimaliseren voor zoekmachines.

Door gebruik te maken van schema-markup kun je Google en andere zoekmachines meer informatie geven over de content op je website.

Dit kan helpen om je content op te laten vallen in de zoekresultaten en kan zelfs de kans vergroten dat je een featured snippet in de zoekresultaten krijgt.

Er zijn veel verschillende soorten schema-markup die je kunt gebruiken, afhankelijk van het type content op je website.

Of je nu een receptenblog, een bedrijfswebsite of een online winkel hebt, er zijn specifieke soorten schema-markup die je kunt gebruiken om je content te beschrijven.

Je kunt schema-markup handmatig toevoegen aan je HTML-code, of je kunt gebruik maken van een plugin als je WordPress gebruikt, die het proces kan automatiseren.

Door gebruik te maken van structured data kun je je site een boost geven in de zoekresultaten en je concurrenten verslaan.

Dien je pagina in bij Google Search Console

Als je nog steeds moeite hebt om je pagina door Google te laten indexeren, kun je overwegen je site bij Google Search Console in te dienen, direct nadat je de publicatieknop hebt ingedrukt.

Dit zal Google snel over je pagina informeren en je helpen om je pagina sneller door Google te laten herkennen dan via andere methodes.

Bovendien leidt dit doorgaans tot indexering binnen enkele dagen, mits je pagina geen kwaliteitsproblemen ondervindt.

Gebruik De Rank Math Instant Indexing Plugin

Om je bericht snel te laten indexeren, kun je overwegen de Rank Math instant indexing plugin te gebruiken.

Het gebruik van de instant indexing plugin betekent dat de pagina’s van je site doorgaans snel worden gecrawld en geïndexeerd.

De plugin stelt je in staat om Google te informeren dat de pagina die je zojuist hebt gepubliceerd, moet worden toegevoegd aan een geoptimaliseerde crawl-wachtrij.

De instant indexing plugin van Rank Math maakt gebruik van Google’s Instant Indexing API.

Conclusie

Als het gaat om SEO, is het belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en strategieën.

Door gebruik te maken van de bovenstaande tips en trucs kun je ervoor zorgen dat je website geoptimaliseerd blijft voor zoekmachines en dat je de concurrentie voor blijft.

Of je nu een nieuwe website hebt of een bestaande site die je wilt verbeteren, dit blog geeft je de informatie die je nodig hebt om je SEO te verbeteren en meer verkeer naar je site te trekken.

Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben, laat het me weten.

 

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h