Welk CMS is het best geschikt voor SEO?

CMS-best-geschikt-voor-SEO

Welk Content beheer systeem is het beste geschikt voor SEO?

Een modern, succesvol bedrijf kan niet zonder een top 10 notering in de zoekresultaten van verschillende zoekmachines. Daarvan is iedere ondernemer inmiddels wel overtuigd. De website is het kloppend hart van jouw business. Om een website goed te laten functioneren moet er regelmatig nieuwe, waardevolle content komen. Deze moet uiteraard gestructureerd en aantrekkelijk gepresenteerd worden. Ook moeten gegevens regelmatig ververst worden zodat alle informatie up-to-date is.

De meeste gebruikers kiezen voor een CMS om de website te onderhouden en goed te laten presteren in de zoekresultaten. Drie namen voor CMS oplossingen springen daarbij in het oog. Regelmatig is er discussie over welk nu het beste CMS is; Drupal, Joomla of WordPress, vooral met het oog op SEO.

Bedenk dat er behalve deze drie, wel duizend andere open source CMS systemen voor handen zijn. Toch blijkt het gros van de websitebeheerders en –bouwers een voorkeur te hebben voor één van deze drie grote namen. Maar presteren ze ook alle drie even goed op het gebied van SEO? Tijd om eens te kijken naar wat de verschillende CMS eigenlijk te bieden hebben op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

WordPress

WordPress is bekend geworden bij het grote publiek, omdat ze er alles aan doet om optimalisatie (en andere zaken met betrekking tot het vullen van een website) zo simpel mogelijk te maken. Dit gaat door middel van verschillende plug-ins waarmee de gebruiker eenvoudig artikelen kan optimaliseren. Denk aan bijv. Yoast of het All-in One pack, waarmee ieder puntje dat een pagina kan scoren op SEO gebied, stap voor stap, onder de aandacht van de schrijver of schrijfster gebracht wordt. Je kunt bijv. tags maken voor berichten, iets wat in Joomla alleen kan met gebruik van een extension. Ook is het mogelijk de permalink structuur te optimaliseren en stel je eenvoudig én op de juiste wijze, de metadata voor alle pagina’s en berichten in. Het allermooiste van WordPress is, dat het een website hoog kan laten ranken in de zoekresultaten.

Joomla

Bij Joomla kost het aanzienlijk wat meer inspanning om alles goed in te stellen voor SEO doeleinden, maar is het werk eenmaal gedaan, dan zijn de resultaten er ook naar. Met Joomla kan je website zeer hoog komen in de zoekresultaten. De software beschikt over een basis SEO functionaliteit, die de ervaren ontwikkelaar verder kan uitbreiden. Het is bijvoorbeeld mogelijk SEF URL’s aan te zetten, waarmee het mogelijk is een URL te overschrijven met zoekmachine vriendelijke URL’s. Ook kun je kiezen of je bepaalde toevoegingen wel of niet wilt terug zien inde URL’s. Verder is het mogelijk globale meta omschrijvingen en zoektermen toe te voegen en kun je meta tags en titeltags op pagina niveau definiëren. Helaas is dit allemaal niet echt zo gebruikersvriendelijk als wenselijk en mogelijk zou zijn. Oftewel, wanneer een Joomla website meer dan de basis optimalisatie nodig heeft, reken er dan maar op, dat je aardig veel werk eraan zult hebben. Zeker wanneer je geen, of weinig ervaring hebt op dit gebied.

Drupal

Drupal biedt de beste kant en klare mogelijkheden wat betreft SEO. Het geeft de gebruiker verschillende modules waarmee hij alle SEO activiteiten kan uitvoeren en de web statistieken kan bijhouden. Het genereert automatisch meta tags en URL’s gebaseerd op de titel van een bericht, die de gebruiker naar wens kan aanpassen. Een eigenschap die zowel Joomla als WordPress missen.
Verder ondersteunt Drupal RDF en sluit het heel eenvoudig aan op Google Analytics. Meer geavanceerde SEO instellingen zijn ook voorhanden, waarmee zeer krachtige tools ter beschikking komen van de website beheerder. Er is echter één maar. Drupal is niet geschikt voor onervaren gebruikers.

Conclusie

Bij alle drie de CMS-en moet je extra werk verrichten of SEO modules installeren, om de SEO van een website op een hoger niveau te krijgen. Welke van de drie systemen het beste werkt op gebied van SEO, hangt vooral af van de technische kennis en voorkeuren van de gebruiker.

Ontwerpers en de gemiddelde gebruiker, zweren bij WordPress, terwijl programmeurs en nerds kiezen voor Drupal. Joomla zit daar tussen in.

Eigenlijk is er niet één winnaar aan te wijzen. Welk systeem het beste is, hangt helemaal af van je situatie en de kennis en ervaring die je hebt op het gebied van website- onderhoud. Kies het systeem dat past bij jouw niveau, je wensen en je budget. Neem de tijd, en kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoi, 👋 Kunnen we je ergens mee h